Zon, frisse lucht en dolle toeristen

  

De eerste zonnige zondag van april nodigde uit voor een rit met de tweewieler. Voor de hand lag een rondje via de kust. Daar kan het druk zijn, maar zo vroeg in het seizoen zou dat vast wel meevallen. Niet dus.

Het voordeel va de tweewieler boven de auto is dat files minder een issue zijn. Het ritje naar de kust was dan ook betrekkelijk makkelijk te realiseren. Wel viel op dat een redelijk deel van NRW het bezoeken van Bloemendaal en Zandvoort ook op de agenda had staan. Dat betrof niet alleen buren die van strand en de zeegeuren wilde genieten. Op het circuit vond een activiteit plaatst die voor de nodige toeloop zorgde.

Een stevige portie gezonde zeelucht opsnuiven en dan verder richting Vogelenzang, door naar Lisse en dan met een boog terug over Hoofddorp naar de grote stad was het idee. Het traject van strand naar Vogelenzang is een vast onderdeel van bijna elke tour voor fietsers, motorrijders en klassiekers. Deze keer viel die drukte wel mee, waarschijnlijk omdat het nog zo vroeg in het seizoen was.

Wat ik wel constateerde was een forse drukte van gewoon vervoer op dat stuk. Plaatsen kon ik het niet. Mijn eerste gedachte was een omleiding omdat de provinciale weg misschien nog steeds, of alweer, was opgebroken.

Het bleek iets heel anders te zijn. Voor het eerst in een halve eeuw heb ik kunnen ervaren waarom Nederland ook in het voorjaar een geliefde bestemming voor een bepaald soort toeristen kan zijn. Het werd direct na de passeren van Vogelenzang zichtbaar: de eerste velden met bloeiende tulpen en andere bolbloemen.

Er was sprake van een uitzinnige stemming en tegelijkertijd overheerste de stilte. Groepen liepen langs de velden om plaatsjes te maken. Sommigen deden waar toeristen bekend om staan: ze negeerden de borden en gingen echt tussen de bloemen staan, zitten, liggen.

Iedereen leek in de weer met een speurtocht om de leukste kiekjes te kunnen schieten. Ik stond erbij en keer ernaar, maakte zelf ook wat plaatjes en moest meermaals het lachen onderdrukken.

 

Verderop werd de drukte alsmaar erger. Ik belandde zowaar in een file, maar dankzij met wendbare vervoersmiddel was dat een kortdurende ergernis. Ik leerde in de file naar de Keukenhof te staan. Dat was ook een primeur. Wat ik van meekreeg was het zelfde als in de velden eerder: ondanks het grote aantal dol gelukkige toeristen overheerste de stilte. Een bijzondere ervaring.

Share: