Zomaar wat vragen over handgranaatplakkers

In april zijn drie inwoners van Amsterdam opgepakt. Zij worden verdacht een handgranaat aan de deur van het ADO supportershome te hebben geplakt. Zoiets moet toch heel veel vragen oproepen.

Makkelijke zaak

Op het eerste gezicht lijkt hier sprake te zijn van een makkelijke zaak. Op 9 april werd ‘s morgens een handgranaat aangetroffen aan de deur van de ADO supportershonk. Omdat tussen de “fans” van ADO en AJAX al decennia een strijd woedt was het logisch de handgranaatplakkers in de hoek van AJAX “fans” te zoeken. Die aanname lag ook voor de hand omdat het pand ook met verf was beklad. ADO “fans” hadden kort daarvoor in Amsterdam met verf huisgehouden. Dus de makkelijke verklaring was “wraak”.

De vermeende daders van de actie tegen ADO zijn verrassend snel van hun bed gelicht. Op 9 april was de aanslag, op 23 april werden drie jongeren tussen de 18 en 20 jaar om 05:30 aangehouden. De pers wist te melden dat ze in beperkingen zaten, dat verklaart waarom er daarna zo goed als niets meer over is gemeld.

Op 2 augustus was er in de regio’s Amsterdam en Den Haag opeens weer aandacht voor de zaak. De rechter besloot namelijk dat de drie gewoon in de cel blijven tot de zaak op de rol staat. Dat zal zijn op 23 oktober. Dat en de eerdere opmerking over het in beperking zitten is een indicatie dat er hier meer aan de hand moet zijn dan een zaak van drie “fans” met een kort lontje.

Vragen

Omdat er zo weinig over geschreven is– en de zaak nog niet voor de rechter is geweest – blijven er veel vragen open. In willekeurige volgorde en zonder sturing zijn dat:

  • is dit de eerste keer dat “fans” dergelijke wapens inzetten?
  • handgranaten als intimidatie, dat wordt in Amsterdam (en Urk) geassocieerd met afpersing en drugshandel. Is er een link tussen die misdaad en het gedrag van voetbal “fans”?
  • hoe komt een “fan” aan een handgranaat. Is dat al niet bewijs voor bovenstaande punt?
  • er worden drie jongeren ‘s morgens vroeg uit huis getrokken. Hoe gaat dat dan verder. Wat zeg je dan als ouders, broers, zusters tegen de buren, school, werkgevers en andere instanties?
  •  wat als ze een uitkering genoten, ze zitten al drie maanden vast. Zijn dan niet de uitkeringen opgeschort, omdat niet aan de voorwaarden is voldaan (sollicitatie- of omscholingsplicht)?
  • een van de drie is volgens een van de advocaten al bekend bij justitie. Aangezien een advocaat zijn woorden weegt, kan worden uitgesloten dat het hier om een licht vergrijp gaat. Mede daardoor: zijn dit “fans” of “huurlingen”?
Share: