Zeer verdachte VPN spam

spamVanuit het niets wordt ontvangt een van de zakelijke adressen opeens mail van een VPN aanbieder. Er is geen opt-in, de berichten veinzen onderzoek te zijn. De partij die dat doet claimt een nieuwe en vernieuwende speler op de VPN markt te zijn.

Scam of Spam?

Bij ongevraagde fanmail van VPN aanbieders moet altijd de vraag worden gesteld scam of spam? Beide opties zijn namelijk mogelijk, net als de combinatie. In dit geval gaat het over fanmail van atlasvpn. Dat is uiteraard geen Nederlands bedrijf. De meeste VPN aanbieders komen van overzee. Dat is hier dus ook het geval. Atlasvpn claimt in de staat Delaware gevestigd te zijn.

Om onduidelijke redenen stuurt het meerdere “persberichten”. De aanhef is “Dear media representatives”, want ze hebben natuurlijk gene idee wat of wie ze met de spam lastigvallen. De inhoud van de meldingen lijkt op het eerste gezicht onderzoek te zijn. Zonder bescheidenheid

claimt met dat het gaat om eigen onderzoek. Een snelle speurtocht laat iets anders zien. Het is het betere knip en plak werk. Zonder bronvermeldingen uiteraard.

Daarmee is het in ieder geval spam en communicatie met slechte inhoud. Is daarmee een scam? Nee dat niet. Het bedrijf achter deze vpn dienst bestaat. Het heeft in oktober de naam voor de dienst vastgelegd als trademark.

Maar…

Maar toch speelt hier meer dan een spammende Amerikaanse vpn aanbieder met dubieus onderzoek. Dat komt naar voren bij het doornemen van de recensies. Die zijn zoals we dat gewend zijn van de meeste vpn aanbieders van overzee. Dit zijn geen duizenden enthousiaste klanten die de ervaringen delen. Dit zijn voor een deel broodschrijvers of zelfs nog erger gevallen van copy-paste waarbij de naam van de aanbieder is gewijzigd en niet veel meer.

Of dit hint op een vpn aanbieder die werkt met een hoop referrals en andere betalingsmodellen voor de reclame, is niet verder onderzocht. Een aantal screenshots van de apps maakte namelijk duidelijk dat het netwerk waarvan gebruik wordt gemaakt wel heel erg sterk overeenkomt met dat van andere vnp aanbieders. En dan wel het soort dat op twee manieren opvalt: door het aantal spams en pogingen blogs te hacken en de agressieve referral werving.

Deze partij spamt, veinst onderzoek en laat onvermeld dat het een reseller is van een bekend white-label vpn partij.  Dat is geen zuivere koffie, maar wel heel verdacht.