Zakkenrollerij aangepakt als georganiseerde misdaad

zakkenrollersprocesberlijn201605

In ben wel eens in Berlijn. Dan zie ik ook minder frisse zaken die bij een grote stad horen. Bedelaars, drugsdealers, balletje-balletje oplichters en groepen waarbij ik denk: nu even goed op mijn spullen letten. Die groepen zouden namelijk kunnen bestaan uit zakkenrollers, een bijzonder irritant verschijnsel dat Berlijn teistert.

Tot mijn grote verbazing zie ik echter in de Tagesspiegel van afgelopen vrijdag staan dat er wordt opgetreden tegen zakkenrollers. Ja makkelijk, dat doet elk politieteam zal de lezer denken. En waarschijnlijk zijn de pageviews van een lokale tv zender als AT5 voor een groot deel te verklaren door items over deze plaag. Dan zie je weer foto’s man personen met balkjes voor de ogen die in busjes worden afgevoerd voor verhoor en dergelijke.

In Berlijn is er iets anders aan de hand. Daar is een proces gestart tegen de personen die deze bendes aansturen en dat is mogelijk door internationale samenwerking. Europol wordt geciteerd met de woorden dat het de eerste case in Europa is voor de samenwerking. En minstens zo belangrijk: de rondtrekkende groep – die ook in Amsterdam actief zouden zijn geweest – wordt ook voor georganiseerde misdaad vervolgd. Berlijn is niet toevallig gekozen, in die stad was (is?) de overlast bijzonder groot. De kopstuuken van de bende zijn door Roemenië aan de Berlijnse autoriteiten overgedragen om het proces mogelijk te maken (de Europol component dus).

Dat vind ik dus heel interessant. Als dit lukt dan is het appeltje eitje plofkrakers – tot zover die zichzelf niet doodrijden – en andere internationaal opererende rovers op de zelfde wijze te berechten.