Witte kassa, witte banen en oude leugens

Goed nieuws uit het land de Belgen. De vervloekte, omstreden, verguisde witte kassa lijkt te werken. Volgens een in de Vlaamse pers verspreid artikel heeft met ministerie van werk in de sector een groei van bijna 22.000 nieuwe banen gesignaleerd.

22.000 nieuwe banen, dat staat voor banen die voor het eerst officieel bestaan, waar lasten voor worden afgedragen. Volgens dit rapport (PDF) was in 2009 het aantal bekende banen in de sector 112.900. Deze link (ook PDF) van januari 2014 spreekt van 123.000 banen. De witte kassa heeft met andere woorden de sector met ongeveer een vijfde laten groeien. Er is ruim 45 miljoen Euro aan loon opgegeven. Cijfers die best indrukwekkend en positief zijn.

Toeval?

Het verhaal kent echter nog steeds een aantal schimmige kanten, het gaat hier immers om België. Ten eerste blijkt dat nog steeds duizenden ondernemers de kassa niet hebben of gebruiken. Het merendeel van de overtreders (want ze zijn bekend) zijn gevestigd in Brussel en Wallonië. Dat zal vast geen toeval zijn, opvallend is wel dat dat de gebieden zijn met de meeste ambtenaren per 100.000 bewoners (België heeft volgens de OESO méér ambtenaren dan Duitsland of Groot Brittannië!). Zoveel meer menskracht en niet in staat zijn de wet te laten naleven, dat is geen toeval, dat zegt genoeg.

Leugens

Tweede schimmige kant van het verhaal komt van de horeca sector zelf. Dat er zoveel banen nu gewit zijn wil niet zeggen dat het goed gaat met de sector stelt men. Juist omdat er zoveel gewit is moeten de fiscale douceurtjes nog verder omhoog, want anders kunnen die banen niet betaald blijven worden. Van sector die bloed serieus dit soort kromme argumenten hanteert kun je nog wel het nodige verwachten. In ieder geval alle variaties op de oude leugen dat personeel te duur is.

Share: