Windows update KB4566425 accepteert maar een soort admin account

Bij het maandelijkse rondje updates voor Microsoft Windows vraagt KB4566425 specifiek om de installatie door een admin account. De melding is niet eerder opgevallen, het probleem is op internet vaak genoemd. Een oplossing is gevonden, maar het blijft vreemd.

Wat er met KB4566425 precies wordt opgelost of voorkomen staat op de Microsoft pagina’s beschreven. Wie nergens last van heeft zou de update kunnen negeren, maar bij elke restart komt de melding dat er een update klaar staat weer terug.

Het installeren is hier op twee systemen goed gegaan. Bij twee laptops kwam de melding dat voor de installatie admin rechten nodig waren. Dat die melding niet bij de andere updates verscheen is vreemd. Updaten op alle systemen gaat namelijk vanaf het admin account.

De installaties op de vier systemen is ongeveer hetzelfde. De standaard Windows knoppen en menus zijn aangepast met OpenShell. Daardoor ziet het bureaublad er weer uit als Windows XP of 7. Tegels zijn er dus niet.

Alle omschrijvingen op internet voor het fixen van het probleem gaan uit van het aanmaken of activeren van een admin account en de stappen daarvoor staan omschreven op basis van die verschrikkelijke Windows tegels en de “charm” balk aan de rechterzijde.

Op een laptop is na inloggen overgeschakeld naar de tegel weergave. Een van de accounts op de machine is aangepast van gebruiker naar admin. Daarna is gekeken of er updates zijn. Een update werd gevonden en zonder enige probleem geïnstalleerd. Het tijdelijke admin account is weer gedegradeerd, de machine is uitgezet. Na opstarten met het reguliere admin account staat KB4566425 niet meer in het update scherm.

Op basis van deze methode lijkt de oplossing dus te zijn een ander account admin rechten te geven. Met de tweede laptop is voor een andere aanpak gekozen. De machine is opgestart met het enige admin account. Met dat account is overgeschakeld van klassieke weergave naar de tegels. Ook dan is KB4566425 direct, zonder enige foutmelding, te installeren.

Deze ervaring doet vermoeden dat Windows verwacht dat een admin account gebruik maakt van de tegel omgeving. Waarom alleen op die manier en niet via de schil van OpenShell dit ene bestand kan worden benaderd blijft onduidelijk. Het is ook vreemd dat deze horde niet eerder is waargenomen

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.