Windows update fails – dualboot is dan wel zo praktisch

Wat de exacte aanleiding was is onbekend. Bekend is wel dat een windows machines niet meer kon updaten. De grote update van eind april kwam tergend langzaam binnen, het installeren werd afgebroken. Een probleem dat schijnbaar vaker voorkomt, maar waarvan de oplossing mij veel te complex leek.

Wie online zoekt naar het de foutmeldingen die een mislukte update creëert krijgt, los van de gebruikte Windows versie al snel door dat het wissen van een directory noodzakelijk is om verder te komen. De directory (folder) in kwestie staat in Windows/System32. De meeste gebruikers zien die directory niet, omdat Windows deze afschermt. Het wissen ervan kan niet zomaar, daar is een aantal handelingen voor nodig. Voordat de verwijderen kan plaatsvinden moet ook elke netwerk verbinding worden onderbroken om te voorkomen dat de machine contact zoekt met de Windows update servers.

Me dunkt dat dit voor de meeste gebruikers de volgende stappen (alleen als admin uit te voeren) veel te complex zijn.

 • In the “Services” window, locate and right click on “BITSBackground Intelligent Transport Service” and select “Stop“.
 • In the “Services” window, locate and right click on “Cryptography” Service and select “Properties“.
 • In the “Services” window, locate and right click on “Windows Update” Service and select “Stop”.
  • Under Properties Window, click on startup type, and select “Disabled”.
  • Click on Apply. Then click nonstop, and click on “ok”.
  • Minimize the Services window.
 • Click on Start button, type %systemroot% in the Start Search window and press Enter key, to open Windows folder.
 • In the Windows folder, locate and right click on “Software distribution” folder and rename the folder asSoftwareDistribution.old and press Enter key.
 • Under the Windows folder, open “System32” folder. In System32 folder, locate and right click on “Catroot2” folder and rename the folder as
  Catroot2.old and pressEnter key.
 • Restart the computer for the changes to take effect.
 • After restart check the update History and new updates list.
 • Check the status of the issue. If the issue persists then please continue with next steps.

Hoewel ik de stappen begrijp en ook kan nemen wist ik direct dat er een beter, vooral makkelijker alternatief beschikbaar is. Omdat alle Windows machines hier dualboot zijn is het een kleine moeite de machine op te starten met een Ubuntu OS. Vandaar is het vanaf de CLI of met een grafische interface zoals Krusader een kleine moeite naar Windows / System32 / Catroot2 te gaan en ofwel die map te hernoemen dan wel rücksichtslos te wissen. Het is minder klikken en daardoor sneller dan de Windows methode te kiezen.

Na de (in mijn geval) brute wis actie is de machine opnieuw gestart naar Windows. Het updaten van de Preview van de Maandelijkse Rollup was daarna een fluitje van een cent.

Niet iedereen draait echter dualboot. Wie dat wel doet kan genoemde probleem ook betrekkelijk makkelijk fixen. Kwestie van een live DC, DVD of USB stick met een Linux versie naar eigen keuzen paraat houden. Het is wel handig als daar een werkende Krusader of andere Norton Commander kloon op staat. Dan heb je in een keer een simpele grafische tool waarmee je nog sneller kun werken.

Share: