Windows 7 exit – een reden harde schijven te dumpen

Over een week stopt Microsoft de reguliere ondersteuning voor Windows 7. Iedereen die geen mogelijkheid heeft tegen betaling de supporttermijn te verlengen heeft dan een toenemend veiligheidsprobleem. Het is dus de hoogste tijd Windows uit te faseren. Dat kan worden gecombineerd het met dumpen van harde schijven.

Klonen

Er zijn ongetwijfeld meer mensen die na de aanschaf van een computer met Windows 7 de harde schijf hebben vervangen. Toen Windows 7 uitkwam was de gewone spinning disc immers nog de standaard. SSD’s tegen betaalbare prijzen verschenen later op de markt. Het klonen van een HDD met Windows 7 naar een snelle SSD werd door de meeste SSD vendoren makkelijk gemaakt. Kingston, Crucial en Samsung (just to name a few) leverden kloonsoftware van Acronis of een eigen product mee.

Na het klonen naar een SSD zijn niet alle harde schijven gewist en als secondaire schijf ingezet. Verstandige gebruikers hebben de HDD’s die apart gelegd en gekoesterd als werkbare noodschijf. Mocht de SSD de geest geven, dan was met het swappen van de schijven het systeem zo weer up en running. Wel even alle updates downloaden en installeren, maar dat spreekt verder voor zich.

Afstoffen en dan…

Nu Windows 7 ophoudt een veilig OS te zijn is het ook de hoogste tijd de apart gelegde harde schijven af te stoffen. De gebruiker kan daar een aantal dingen mee doen. De schijf kan worden geformatteerd en in een computer worden gehangen als extra schijf. De schijf kan ook in een aparte case worden gestopt en als externe schijf worden ingezet. Een andere optie is grondig wissen en weggeven. De laatste optie is vernietigen.

De eerste drie keuzes hebben geen verdere uitleg nodig. De laatste wel. Er zijn drie redenen om de harde schijven waarop Windows 7 staan te vernietigen. De eerste is de ouderdom. Een schijf waarop het OS staat kan makkelijk meer dan 10 jaar oud zijn. Die kan ook fors zijn gebruikt en daardoor minder betrouwbaar dan de gebruiker zal verwachten. De andere reden is de capaciteit. De laptop harde schijf die op de foto staat heeft een capaciteit van 60GB. Dat was indertijd al niet super veel, tegenwoordig is het minder dan menig USB stick. Een dergelijke USB stick is vanaf €10,00 te krijgen. Een losse case voor een laptop harde schijf is niet veel goedkoper. Als die niet voorhanden is, dan loont het eenvoudigweg niet daar nog geld aan uit te geven.

Tenslotte is er nog de performance. Met name laptop harde schijven kunnen opvallen door een lage snelheid. Minder omwentelingen per minuut betekent immers minder energieverbruik en dat is bij een laptop altijd belangrijk. Een oude laptop schijf als externe HDD inzetten kan dan ook ergernis opleveren, omdat het allemaal zo langzaam gaat.Daarom: de boormachine in een oude laptopschijf zetten is soms een serieus te overwegen alternatief.

De tweede schijf die op de foto staat is ook gesloopt. Deze zat ooit in een iPod mini. Oud, langzaam en een minimale capaciteit.

Share: