Wie misdaad faciliteert kan uit zijn/haar woning worden gezet. Dat klinkt raar, maar het komt regelmatig voor. Op die manier worden ouders en andere familieleden, want daar gaat het bijna altijd om, hard gestraft. Toch is dit een sanctie die onderbelicht blijft en dat terwijl er een afschrikwekkende werking van kan uitgaan.
De meest recente zaak waar een “behulpzaam” familielid uit de woning is gezet draait om een Amsterdamse crimineel. Volgens de lokale pers is het een rapper. Voor het OM en de rechtbank is het in de eerste plaats een crimineel die ondanks zijn jonge leeftijd al vaker heeft vastgezeten.
Online bewijs
Echt heel slim is de crimineel niet, want online en op zijn telefoon is bewijs gevonden van het voorhanden hebben van grote bedragen en betrokkenheid bij de handel in vuurwapens. Het eerste valt niet te rijmen met zijn status als uitkeringstrekker. Vuurwapens zijn natuurlijk totaal onacceptabel. Dat hij ook de beschikking heeft over 68 gloednieuwe Pixel telefoons was overigens dat mijn meeste aandacht trok. Er moet dus ergens een forse diefstal zijn geweest die nog niet eerder de pers heeft gehaald.
Witwassen
Een deel van het geld is witgewassen door er een auto voor te kopen. Maar het grootste deel (ruim een ton) bevond zich in een sporttas. Die was samen met een vuurwapen verborgen in de woning van een zus. De aanwezigheid van het vuurwapen wordt haar niet aangerekend, wel het meewerken aan witwassen van de ruim 100.000 Euro.
Voor dat witwassen wordt ze veroordeeld tot een taakstraf van 180 uur. Wezenlijk lager dan de eis van het OM. Maar dat komt omdat ze al twee weken in voorarrest heeft gezeten en “ […] is zij haar woning kwijtgeraakt en op de zitting maakte zij de indruk dat zij zeer is geschrokken van wat er is gebeurd.”
Op straat gezet
Daar staat dus dat de moeder met een kind op straat is gezet door de verhuurder. Een keiharde straf omdat je een crimineel familielid (die zelf veroordeeld tot een straf van vier jaar) dacht te helpen. Is een dergelijke straf terecht?
De gevallen die in 2022 voorbij zijn gekomen hebben een ding gemeen. De personen die op straat zijn beland hebben allemaal kennis gehad van de criminele activiteiten van de familieleden. Het middel lijkt daarmee niet te worden ingezet tegen familieleden die echt geen weet hadden van wat op zolder, in de berging of de logeerkamer werd opgeslagen. In (bijna?) alle gevallen gaat om het “helpen” van personen die al eerder zijn opgevallen door crimineel gedrag. Deze brute sanctie lijkt daarom te rechtvaardigen. Er is overigens geen zaak bekend waarbij het schrappen van de huurovereenkomst met succes is bestreden.