Concept klopt
WeWork huurt voor een lange termijn lege bedrijfspanden en verhuurt het vervolgens weer als tijdelijke of flexibele ruimtes. Het concept klopt, want er is veel vraag naar zowel kleine min of meer ingerichte ruimtes. Als die in een bedrijfsverzamelgebouw zitten is dat ook een plus. Dat starters en gevestigde bedrijven deel uit gaan maken van een eco systeem is bekend. Voor vele start-ups is die de manier om te opereren.
Implosie
Waarom het dan toch met WeWork mis is gegaan en nog steeds mis gaat kent meerdere oorzaken. In januari werd hier nog gewezen op de zichtbare implosie van het bedrijf. Het was toen al niet langer de grootste en meest agressieve speler op de markt. Investeerders trokken toen al de handen af van het bedrijf. Belangrijker is mogelijk dat verhuurders van bedrijfsruimte en de beoogde huurders van de flexruimtes ook met een boog om WeWork heen gaan. Minder vraag en aanbod, terwijl de concurrentie de messen slijpt. Dat was januari te status.
Maart
Medio maart schreef de NY Times dat grootaandeelhouder Softbank zou overwegen het eerder besproken reddingsplan van WeWork niet door te laten gaan. Dat bericht viel toen weinig op omdat overal ter wereld het Corona virus de maximale aandacht trok.
Wat ook amper opviel was dat eind maart WeWork MeetUp van de hand geeft gedaan. De online tool om events te plannen en een doelgroep netwerk op te bouwen is voor een onbekend bedrag aan investeerders overgedragen. Daar zal overigens niemand rouwig om zijn. MeetUp heeft sinds het onderdeel van WeWork was voor de nodige privacy hoofdpijn gezorgd.
De klap
En dan is er de klap van 1 april. Het is geen grap, dat is ook duidelijk. Softbank had tot 31 maart de tijd voor $3 miljard aandelen van WeWork te kopen. Met een ingewikkelde transactie zou zo de ex CEO worden uitgekocht en een aantal kleinere investeerders. Omdat er geen beursgang is geweest is de waarde van het aandeel niet makkelijk terug te vinden, laat staan te controleren.
Softbank geeft aan dat het geen goed zicht heeft kunnen krijgen op de conditie van WeWork. Specifiek genoemd worden de status van eventueel strafrechtelijk onderzoek tegen ex-CEO Neumann en de rest van die directie. Wat WeWork schijnbaar ook niet kan of wil opleveren is inzicht in de actuele financiën.
Tel daarbij de huidige crisis die vooral in de VS het aantal flex werkplekken zal elimineren. Zonder extern geld kan WeWork de meerjarige huurcontracten niet voldoen. De inkomsten waren daarvoor altijd al te gering. WeWork schreef vanaf de start rode cijfers. Hoe kan dit bedrijf deze crisis overleven?