Wegwerpmobieltjes tegen spionage

Deutschland-vlag-fahne-200120En zo hoort het ook. Dat was mijn reactie na het lezen van het artikel in de Spiegel over het advies van de Duitse staatsveiligheidsdienst aan politici: maak in het buitenland geen gebruik van het eigen mobieltje, gebruik een wegwerp exemplaar.

Je kunt je er over verbazen dat dit advies naar buiten is gekomen. Net zo kun je je afvragen waarom dat advies gegeven moest worden. Zijn politici dan echt zo dom te geloven dat een bijzondere status of beschermengel ze behoedt voor het onvrijwillig en onbewust afstaan van data waarmee buitenlandse mogendheden slimmer worden?

Poltici zijn in overweldigende mate niet digivaardig, dus in dat opzicht zijn alle tenenkrommende domheden wel te verwachten. Dat geldt ook voor het entourage vrees ik. Hoeveel persoonlijk assistenten en stagiaires lopen met smartphones en tablets vol informatie waar de vijand blij van wordt? Ik sluit niet uit dat het ontluisterende antwoord is: we weten het niet eens, want we doen er geen onderzoek naar. Maar goed, Berlijnse politici (hoe dat voor de Bundesländer werkt vertelt de artikelen niet) hebben dus het advies gekregen data minimalisatie door te voeren en dat zelfs tot en met de devices zelf. En heel nadrukkelijk niet alleen voor bezoeken aan landen waarmee de banden nog niet zo innig zijn. London en Washington worden ook genoemd als risico zones.

Nu natuurlijk twee punten om op te kauwen:

  • werkt dit door naar het bedrijfsleven en de burgers? Gaan die nu doorkrijgen dat zij zelf ook te vaak te veel data meesleuren? Het is lastig (hoewel de fabrikanten en verkopers dat anders zien) voor elke trip naar het buitenland een nieuwe communicatie set aan te schaffen. Wat is daar wel haalbaar?
  • let ik zelf altijd wel goed genoeg op? Ik ben inderdaad iemand die mailaccounts wist voor vertrek naar het buitenland en de MicroSD kaart regelmatig opschoont van boeiende mailbijlages. Inloggen op vreemde WiFi netwerken: Nein danke! Oh en natuurlijk is het aantal bestemmingen waar ik mee te maken heb beperkter dan een politicus.
Share: