Weer is snap de enige optie bij nieuwe Ubuntu versie

Bij Ubuntu kan op twee manieren de laatste versie van een programma worden geïnstalleerd, snap is daar de nieuwe methode. Dat werkt goed en heet ook veiliger te zijn.

Eigenaardig is wel dat het steeds vaker de enige optie lijkt te zijn om nog een programma te kunnen installeren. Het is al eerder voorgekomen.

Bij een compleet nieuwe installatie van 20.04 LTS bleek een aantal standaard meegeleverde programma’s niet meer te werken. LibreOffice was de belangrijkste bron van problemen. Andere programma’s die later werden toegevoegd en problemen gaven waren onder andere Bitwarden, Authy en Vivaldi. Dat staat verder hier beschreven.

Snap is oplossing

In dat artikel staat ook op de oplossing: verwijderen vanuit de software shop (boutique). Vervolgens vanaf de prompt installeren als snap. Tussentijds rebooten is niet nodig en het proces is verder zonder problemen.

Bij een systeem dat op 20.10 draaide en daarom hoognodig moest worden voorzien van een upgrade duikt het zelfde probleem op. 20.10 gaat maar een half jaar mee. Daarna wordt het niet meer van patches voorzien. Upgraden van het OS naar 21.04 duurt een half uur. Daarna zou het systeem weer up and running moeten zijn.

Weer LibreOffice

Helaas gaat dat dus niet op. Als eerste valt op dat LibreOffice nog wel aanwezig is met snelkoppelingen, maar die werken niet. Het programma staat in de boutique als “installed”, maar is ook vanaf die plek niet te starten.

Bekend met het verschijnsel is de oplossing dus wissen en als snap installeren. Dat is betrekkelijk snel geregeld, maar om nou te zeggen dat de logica wordt gesnapt. Waarom is het niet meer (?) mogelijk bij een upgrade van het OS alle bestaande instellingen en installaties mee te nemen.

Dat er betrekkelijk weinig over wordt geklaagd en geschreven valt op. Hier gaat keer op keer iets fout. Of is het inmiddels een geaccepteerde manier en de enige optie van sommige programma’s voor Ubuntu gebruik te maken.