Weer die enkelband

De rechtbank in Amsterdam heeft op 17 januari een 30 jarige man veroordeeld tot 23 jaar gevangenisstraf wegens met medeplegen van een moord. De moord was drugsgerelateerd. De sporen die de verdachte heeft achtergelaten kwamen bekend voor. Dit was een zaak waarbij de digitale sporen wel erg makkelijk naar de dader (s) voerden.

De moord vond plaats op 27 mei 2016 in Diemen. De daders zijn op een scooter gevlucht. Daarbij is de nu veroordeelde mededader een pet verloren. Dat leverde het nodige DNA materiaal op om hem in de problemen te brengen. De gestolen scooter was getuigen al eerder opgevallen, net als personen die zich nabij de latere plek van de moord ophielden. De personen en de scooter zijn tijdens de moord gefilmd door buurtcamera’s.

Deze filmopnames zijn net als de getuige verklaringen belangrijk in deze zaak. Toch is het zeker niet het enige waarop de aanklacht en de straf is gebaseerd. Deze zaak lijkt vooral opgelost door de data die van de Ennetcom server is geplukt. Dat de verdediging hier moeite mee had spreekt voor zich. De berichten tussen de daders vormen een belangrijk bewijs. De hoeveelheid digitale sporen die de mededader zo heeft achtergelaten is overweldigend. Het uitschakelen van de telefoon op de dag van de moord is via de reguliere methode vastgesteld. Het ontbreken van een aannemelijke verklaring daarvoor maakt de uitgezette telefoon tot een digitaal spoor.

Ennetcom

Dit is ook niet de eerste zaak waarbij een enkelband wordt genoemd als digitaal spoor. “De enkelband van [naam persoon 1] straalt op dat moment (vlak voor de aanslag) ook uit op die locatie.“ Dat [persoon 1] een enkelband droeg en de data daarvan gelegd zijn naast de data van de Ennetcom server. levert een krachtig bewijs.

Over enkelbanden staat in het JenVmagazine 01-2018 het volgende:

Op een willekeurige dag in het jaar dragen ruim 700 mensen in ons land een enkelband. Het gaat om mensen die verdacht worden van of veroordeeld zijn voor een strafbaar feit; zogenaamde justitiabelen. Met een enkelband kunnen zij in beperkte vrijheid hun proces afwachten of juist gecontroleerd terugkeren in de maatschappij.

en:

De band maakt snel en gericht ingrijpen mogelijk, omdat deze een signaal afgeeft bij een misstap, waarmee de pakkans wordt vergroot. Hierdoor gaat er ook een preventieve werking uit van de band: enkelbanddragers overtreden minder voorwaarden door de controle die met de band plaatsvindt, aldus toezichthouders.

De moord in Diemen kon ondanks de enkelband niet worden voorkomen. De enkelband heeft wel geholpen tot sluitend bewijs te komen. Net als in de andere gevallen is dat eerste moeilijk te accepteren. Dat de bewijsvoering, mede door de data van de enkelband, leidt tot een veroordeling compenseert dat deels.

De vraag die onbeantwoord blijft heeft niets met de veroordeling te maken en alles met de dader. Wat bezielt iemand met een enkelband om een dergelijk zwaar misdrijf te begaan. Is dit soort daders niet in staat te bevatten wat digitale data en sporen betekenen?

Share: