Weekend tip: toetsenbord met wasmiddel schoonmaken

toetsenbord-schoon600400Er komt een moment dat het schoonmaken van het toetsenbord niet meer lukt met druklucht, stofzuiger en een vochtige doek. Dan is het tijd voor andere middelen en dat begint allemaal met het pakken van een ander toetsenbord en het uitzetten van de computer.

Kruimels en vet

Iedereen weet dat een toetsenbord vuil wordt. Het is namelijk heel goed te zien. Kruimels kun je eruit schudden of met een stofzuiger wegkrijgen. Het gebruik van druklucht werkt ook. Wat je zo doet is een deel van het probleem oplossen. Wat blijft is dat de toetsen vuil worden door de aanslagen en het blootgesteld zijn aan de het klimaat. De bovenkant van de toetsen kunnen met een vochtige doek ontvet worden, de zijkanten niet.

Tijdelijk tweede toetsenbord

Om een toetsenbord echt schoon te krijgen volstaat een emmer met zeepsop. Voordat die stap wordt gezet zijn nog wel een paar stappen nodig. Om te beginnen moet het toetsenbord van de computer worden losgekoppeld. Omdat het reinigen en drogen wel een paar uur duurt is het raadzaam een tweede klavier tijdelijk aan de computer te koppelen.

De meeste moderne toetsenborden zijn geschroefd. Het is daarom makkelijk ze uit elkaar te halen en weer te monteren zonder dat er demontage sporen achterblijven. In principe is elk gewoon toetsenbord ook voorzien van een bovenkant waarin de toetsen zitten. Op de onderplaat zit de elektronica.

Emmer en wasmiddel

De bovenkant kan een losse inzet hebben voor de multimediatoetsen. Als dat zo is kan ook daar nog iets met schroeven worden verwijderd. Daarna kan de bovenkant in een emmer met warm water en wasmiddel. Er zijn ovale emmers voor verf en die zijn door de vorm uitstekend geschikt voor deze reinigingsklus. Een half uur laten staan in het sopje en daarna met een afwasborstel schrobben. Niet te ruw, dat kan de opdruk van de toetsen beschadigen.

Drogen kost tijd

Daarna komt de lastigste klus. Hoe krijg je zoiets droog? Een bus druklucht?  Kan, maar de bus is zo leeg. Een compressor? Ja, dat is ideaal, maar die heb ik niet. Dan maar rechtopstaand onder een hoek tegen de verwarming aan. Maar voor die stap genomen wordt is het plastic al flink uitgeschud.

Uiteindelijk duur het iets van twee uur eer deel droog is. Daarom ook de tip tijdelijk een andere exemplaar aan te sluiten. Het resultaat mag er zijn. Een vetvrij en schoon invoerapparaat. Ik heb zelfs de indruk dat de aanslag is verbeterd. Het is een klus die uitstekend in het weekend kan worden gedaan. Het schoonmaken is niet moeilijk en de voldoening is groot – het toetsenbord van 13 jaar is (bijna) weer als nieuw.

Dit verhaal gaat waarschijnlijk niet op voor mechanische tiepplanken. Die worden hier niet gebruikt. Dit is een omgeving voor reguliere kantoor klavieren, tiepplanken, ramplanken annex toetsenborden.

Share: