Webshops deugen niet – en gaan over tot de aanval

Een inmiddels jaarlijks terugkerende boodschap verscheen twee weken geleden in de Nederlandse pers. Uit onderzoek van de Consumentenbond was weer eens gebleken dat Nederlandse retailers en webshops sjoemelen met de prijzen om zo maximaal van de Sinterklaas -en kerstgekte te kunnen profiteren.

Weer boven aan de lijst van overtreders stonden de bekende pareltjes van de Nederlandse webshops, Bol.com en kornuiten. Ik zag de berichtgeving en vond het iets te opvallend dat Bol vlak daarvoor nog door eigenaar Ahold de hemel was ingeprezen voor de perfecte bijdrage aan de concernomzet en de voorbeeld functie voor gans het bedrijf. Was dit een geval van “de aanval is de beste verdediging”?

Een gedachte die ik snel kon loslaten want Thuiswinkel.org deed een stap naar voren met het recyclen van opvallend luid gejammer. De webshops in Nederland lijden onder het Chinese aanbod. Daar zitten te veel partijen die de Nederlandse wetten aan de laars lappen. Wijnand Jongen liet noteren dat de Nederlandse overheid maar eens moet gaan optreden. Dat klonk niet alleen naar een trieste oproep voor protectie en het dichtgooien van de grenzen. Ook hier leek vooral sprake van een poging de aandacht van andere zaken af te leiden. Welke dat waren en zijn bleek enkele dagen later. Toen stonden de kranten vol van de smoezen en leugens die webshops – ja duidelijk ook een deel van de achterban van Thuiswinkel.org – hanteren om zich niet aan de Nederlandse wet te hoeven houden.

Consumenten volgens de regels en op tijd terugbetalen is iets dat te opvallend wordt vertraagd of tegengewerkt. Dat heeft niets te maken met concurrentie uit China of sjoemelen met de prijzen. Hier is sprake van voorbeelden van ondernemers van webshops die anno 2014 menen dat de klant voor de gek gehouden kan worden en niet begrijpen wat “komt te voet en gaat te paard” betekent.

Ondernemers waar ik zoveel mogelijk met een grote boog om heen ga.