Wat zielig voor die bomen: in Duitsland moet bij elke kassatransactie een bon worden overhandigd

Wat in België de doodsteek zou moeten zijn voor de zwart geld stromen in de horeca gaat nu ook in Duitsland worden ingevoerd. Per 1-1-2020 is het wettelijk verplicht bij elke kassatransactie een bon aan de klant mee te geven. Kritiek komt uit alle hoeken en gaten, de argumenten zijn soms te zot voor woorden.

Achtergrond

Tot 2010 was er in Duitsland geen duidelijke regel voor het bewaren van digitale data die bij contante betalingen wordt gecreëerd. Het stond iedereen met een kassa vrij een bon uit te draaien en aan de klant mee te geven. Wat er op de bon mocht of moest staan was eigenlijk vrij interpreteerbaar. Dat zelfde gold voor de kassa rol waarmee de boekhouding werd opgemaakt.

Per 2016 is daar een einde aangekomen. Voor elk apparaat waarmee een transactie wordt vastgelegd gelden vanaf dat moment regels voor de uitdraaien. Voor het gemak wordt hier alleen over kassa’s gesproken. De wet geldt echter ook voor taximeters, weegschalen voor groente en fruit bij de supermarkten en dergelijke.

Per volgend jaar wordt de marge te frauderen verder verkleind. Vanaf dat moment moeten alles systemen voldoen aan een set maatregelen om manipulatie onmogelijk te maken. Elk apparaat moet zijn voorzien van een Technische Sicherheitseinrichtung (TSE). Het gebruik en aanbieden van een systeem zonder TSE is dan globaal verboden. Elk systeem moet ook bij de fiscus worden aangemeld, dit om te voorkomen dat er in een café of winkel kassa’s staan die uitsluitend voor het afromen van inkomsten en daarmee het scheppen van zwart geld worden ingezet.

Gejammer

Zoals te verwachten zijn delen van de Duitse middenstand en groothandel al jaren boos om deze anti fraude en criminaliteitsmaatregelen. Net als in België is er van elke mug een olifant gemaakt om afstel en zo niet maximaal uitstel te bewerken.

Het gejammer heeft niet geholpen. Iedereen moet aan de nieuwe kassa, ook al is er een backlog van leveranties en upgrades van bestaande systemen. In een soort van laatste poging heeft een koepel van retailers nu het milieu als argument ingezet om de wet in het diskrediet te brengen. EHI claimt dat door de wet per uur een extra dennenboom geveld gaat worden om aan de hogere papiervraag te kunnen voldoen. Iedereen moet immers een kassabon meekrijgen. Die moet ook nog eens gedetailleerder, dus langer, zijn dan voorheen.

Je moet er maar opkomen. Veel indruk maakt het persbericht niet, want voor de politiek is het een uitgemaakte zaak en de fiscus zal van de handel geen verder gedram accepteren. Bijzonder is bij het persbericht dat EHI zelf aangeeft dat de papierberg een stuk geringer kan uitvallen, als klanten en verkopers de kassabon in de vorm van e-factuur vaker zouden accepteren.

Het is vooral zielig voor de bomen dat anno 2019-2020 de Duitser schijnbaar nog steeds moeite heeft met een e-factuur

Share: