Wat te doen met het toenemende aanbod van lege winkels?

De eerste werkdag van het nieuwe jaar viel in de buurt op dat bij het filiaal van een bekende schoenenwinkel het rolluik nog was gesloten. De eerste gedachte was dat ze natuurlijk bezig waren met de inventarisatie. Later leek dat niet te kloppen. Winkels die daadwerkelijk nog alle voorraden met de hand tellen en daarvoor dicht zijn aan het begin van het nieuwe jaar zijn een zeldzaamheid. Met moderne kassa en scan systemen is er een bijna real-time voorraadbeheer mogelijk. Dat dit filiaal dicht was had een andere reden. Meer dan een maand daarvoor waren schijnbaar voor de laatste keren de lichten uitgegaan.

Amper rendabel

Het koste een paar klikken om er achter te komen wat hier aan de hand was. Het filiaal van Bristol behoorde schijnbaar tot de 20 waarvan in 2018 al was aangegeven dat die op termijn gesloten zouden gaan worden. De keten verschuift het aanbod steeds verder naar online. De fysieke winkels, in 2018 waren dat er nog 260+, worden steeds minder bezocht en zijn daarmee amper rendabel.

Vreemd aan het bericht uit 2018 is dat dit filiaal dus pas eind 2019 is gesloten. Het roept onvermijdelijk de associatie op met berichten van Blokker dat X filialen gesloten worden. De X klopt echter van geen kant. Blokker heeft filialen samengevoegd en van weer andere beweerd dat de sluiting los stond van het aantal X. Als ik zie wat er in Amsterdam over is gebleven van het aantal Bristol schoenenwinkel vestigingen lijkt het onmogelijk dat de reductie slechts 20 filialen door het hele land betreft (zie ook link). Of Amsterdam heeft het merendeel van die krimp voor de kiezen gekregen.

Kledingzaken

Het jaar is nog geen twee weken oud of er zijn al drie kledingzaken toe te voegen aan de lange lijst faillissementen en definitieve sluitingen. Promiss en Steps, onderdeel van FNG, houden grotendeels op te bestaan al fysieke winkels. De eerste sluit alle 14 filialen, van de tweede blijven 6 van de 44 filialen vooralsnog geopend (andere bronnen zeggen 10 van de 48). Didi vroeg vorige week maandag surseance van betaling aan en was nog voor het eind van de week failliet verklaard.

Leegstand

2020 begint dus met meer lege panden in de winkelstraten en winkelcentra. Tel daarbij dat de aftakeling van HudsonBay nog verder geconcretiseerd moet worden. De contracten dwingen de falende Canadezen tot het vinden van passende huurders, gebruikers. Of dat gaat lukken wordt door bijna iedereen betwijfeld. De impact daarvan op de direct omliggende panden is evident. Als je dan vervolgens ook ziet dat winkel die een heel ander publiek trekken (Bristol) ook fors het mes zetten in de hoeveelheid points of presence doemt toch weer de vraag op: wat te doen met het ongekende en toenemende aanbod aan leeg winkelvloeroppervlak?

Aanvulling:

Dit artikel werd voor het weekend geschreven. Zaterdag stond Het Parool eveneens stil bij de nieuwste  faillissementen. Hans van Tellingen en Wijnand Jongen gingen in twee gscheiden artikelen vooral in op de strijd tussen online en fysiek shoppen. De leegstand die in dit artikel centraal staat benoemen ze minder. Desalniettemin is met name de reactie van Van Tellingen informatief genoeg om hier genoemd te worden.

Share: