Wat is er allemaal aan de hand met WhatsApp?

Voor iedereen zichtbaar zijn de waarschuwingen over WhatsApp instellingen, voorwaarden en dergelijke. Een buitenstaander zal de indruk krijgen dat er iets aan de hand is met privacybeleid van WhatsApp. Dat geldt mogelijk ook voor de gebruikers. Wie verder kijkt dan Nederland of de EU ziet iets anders.

Andere voorwaarden geen verrassing

De hoofdmoot van de internationale ophef over WhatsApp lijkt te zijn dat het bedrijf de voorwaarden wil wijzigen. Een dergelijk stap is op zich niet vreemd, elke dienst kan goede redenen hebben dat te doen. In het geval van Facebook en WhatsApp mag het niet als een verrassing komen. Vorig jaar al zijn de Britse gebruikers van beide diensten gewezen op de “noodzaak” de voorwaarden te wijzigen. De diensten hoeven zich immers per 1 januari 2021 niet meer aan de AVG te houden voor de Britse gebruikers.

Dat signaal is door niet iedereen waargenomen. Wie dat wel in de gaten had was niet verbaasd dat WhatsApp berichten over het aanpassen van de voorwaarden voor EU gebruikers heeft ingetrokken, aangepast en gewist. Daarbij helpt dat meerdere toezichthouders de dienst inmiddels gesommeerd hebben zich aan de AVG te blijven houden.

Jammer voor de Britse gebruikers waarvan de data nu maximaal wordt “geanalyseerd” en jammer ook voor de Amerikanen. Die twee grote markten zullen Facebook en WhatsApp dus flink meer gaan opleveren. Voor de EU lukt dat minder goed. Maar er is nog een markt waar WhatsApp flink wordt tegengewerkt.

WhatsApp in India

Met ruim een miljard inwoners in India natuurlijk een key market voor de Amerikaanse datagraaiers. Helaas is de nationale regering van het grote land niet bereid dat toe te laten. Daarvoor zijn twee bekende redenen. Het niet te onderschatten nationalisme en de zorg om privacy van de bewoners. Het tweede argument wordt door de regering volop gehanteerd, terwijl men over het eerste zwijgt.

Voor WhatsApp is wat in India gebeurt vervelend. Het bedrijf moet de voorwaarden te wijzigen op een manier die het niet zint. Niet opvolgen van de verplichting kan leiden tot een verbod in India. Dat is geen loze kreet. Iedereen weet dat India honderden Chinese apps heeft verboden. De leegte is opgevuld door Indiase diensten. Dat laat zien dat de twee eerder genoemde redenen in India hand in hand gaan.

In reactie op het Indiase gebod is WhatsApp naar de rechter gestapt. Daarmee trekt het wel een doos van Pandora open, want de Indiase regering heeft alle middelen deze strijd te voeren.

Elders

India is niet het enige land waar WhatsApp onder vuur ligt. In Duitsland en elders in de EU is dat evenzo onvermijdelijk. Er is dus wel meer aan de hand met WhatsApp. Omdat een meer frontenoorlog voeren niet slim is probeert WhatsApp daarom nu her en der met verwarrende geruststellende berichten de regie in handen te houden. Of dat gaat werken is nog maar de vraag.