Wat is er aan de hand met PayPal?

Kort voordat ik het bord Berlijn passeer staat links, ter hoogte van Checkpoint Bravo, een kantoor van PayPal. In de Duitse pers is te lezen dat niet bekend is hoeveel mensen daar werken en dat de grotere vestiging in Wilmersdorf tot 90% van het personeel dumpt. Wat is er loos met PayPal?

Bij elkaar

Het PayPal kantoor vlak voor Checkpoint Bravo, inmiddels beter bekend als Dreilinden, kun je vanaf de 115 zien liggen. Het pand van de buren, eBay, valt zo mogelijk nog meer op. Dat die twee bij elkaar zitten is logisch. Het was lange tijd een concern en na de deling was het nog steeds zo dat eBay niet zonder PayPal kon.

Sinds begin 2018 weten we dat eBay op termijn vooral gebruik zal gaan maken van de Nederlandse facilitator. Over de deal is het nodige geschreven. Ebay is door Ayden gepaaid met een hoop aandelen en na de beursgang van de laatste heeft de eerste daar al flink van geprofiteerd.

Concurrentie

Wie minder profiteert van de eBay – Ayden deal is PayPal. eBay blijft bij hoog en laag beweren dat er voor de klanten die PayPal gebruiken weinig zal veranderen. Dat is niet het hele verhaal. PayPal moet per 2021 op het eBay platform een nieuwe concurrent naast zich accepteren. Aangezien de omzet van eBay geen extreme groei meer laat zien kan het niet anders dat de inkomsten van PayPal van dat kanaal gaan afnemen.

Los van eBay heeft PayPal in de EU ook nog eens te maken met de nieuwe bankregels en concurrentie van nieuwe spelers. Apple Pay, WeChat en natuurlijk Fintechs als N26 en BunQ zorgen ervoor dat de betrekkelijke unieke positie onder druk komt te staan. Het bedrijf zal daarom moeten nagaan waar het over 5 jaar wil staan en wat daarvoor nodig is.

Reageren

Een dergelijke exercitie zal het wel vaker maken, maar de situatie nu is totaal anders dan voorheen. In iets meer dan een jaar is er voor Ayden en PSD2 meer veranderd dan de tussen de invoering van de Euro en 2018. Daarop moet het bedrijf wel reageren.

De grote vraag is of de ontslagen, waarover de in Duitse pers wordt geschreven daarmee te maken hebben. Als in het filiaal Wilmersdorf 87% van de banen komt te vervallen, dan is dat niet een (voor Amerikaanse bedrijven) “reguliere” operatie. Dat staat eerder gelijk aan het oprollen van de Duitse operatie. Dat in het kantoor Dreilinden reeds het mes is gezet kan uit andere verhalen worden opgemaakt. De omvang van die operatie blijft onbekend. Wel bekend is dat een deel van de banen en werkzaamheden is of wordt overgeheveld naar Polen.

Jobs van Berlijn (krappe arbeidsmarkt) naar Polen overhevelen klinkt nog logisch. Dat de lonen in Polen lager zijn dan in Berlijn is bekend. Maar het geeft ook aan dat PayPal sterker dan voorheen stuurt op kosten. Net als bij de banken moet het onder ogen zien dat de vette, makkelijke jaren voorbij zijn.

Het lijkt mij dus het antwoord op de vraag is: Ja, de ontslagen bij PayPal zijn een reactie op het opeens snel veranderde umfeld en ter voorbereiding wat er nog aan zit te komen.

Share: