Wat gebeurt er na Brexit met Gibraltar

GibraltarAls het over Brexit en de problemen voor het VK gaat kijkt de pers vooral naar Noord Ierland, de Kanaaleilanden en Gibraltar worden te makkelijk vergeten. Dat zijn weliswaar kleine gebieden met weinig inwoners. Juist daar kan de impact enorm groot zijn.

Daags voor het weekend schreef de FT dat tussen de Spaanse regering en de Chief Minister van Gibraltar overleg wordt gevoerd (zie ook link). Dat gebeurt al enige tijd, waarbij Madrid door de EU wordt gesteund en Gibraltar schijnbaar groen licht heeft van Londen.

Dat deze onderhandelingen weinig opvallen zal meerdere redenen hebben. Londen wil het liefst een keiharde Brexit, terwijl Brussel geen belang heeft bij wat de Britten van de EU menen te kunnen eisen. Tegelijk heeft elk van de scenario’s enorme gevolgen voor Gibraltar. Het is voor 50 procent van de banen op het minimale stukje land afhankelijk van Spaans personeel. Voor de voedsel voorziening is dat nog veel hoger.

Na 1 januari zullen ook aan beide kanten van de grens met Gibraltar lange files komen te staan. Goederen en personen van en naar de rots zullen moeten worden gecontroleerd. De Spanjaarden hebben de ruimte aan hun kant van de grens daar de faciliteiten voor in te richten. En ook al zal er weinig vanuit Gibraltar naar Spanje gaan, ook dat zal ergens moeten worden gecontroleerd. Gibraltar zal daarvoor al snel moeten uitwijken naar het vliegveld.

Elk idee om de samenwerking tussen het zuiden van Spanje en de rots overeind te houden zal ergens in Brussel en Londen moeten worden beoordeeld. Londen is als de dood dat een Madrid een voet tussen de deur krijgt op de dagelijkse business van het stukje land. Tegelijk heeft het nul mogelijkheden om Gibraltar autark te laten zijn. Het is evenmin mogelijk het gebiedje vanuit Engeland te voorzien van eten, drinken, laat staan voldoende elektriciteit.

Gibraltar moet dus wel tot een deal met Spanje komen. Dat is daarbij niet eens zo moeilijk. Een extreem ruime meerderheid van de inwoners was namelijk tegen Brexit en zoekt dus al sinds de zomer van 2016 een uitweg voor het probleem dat dreigt te ontstaan.

De krant hint op een bijzondere Schengen status voor Gibraltar na 1 januari. Dat klinkt interessant, maar het zou wel betekenen dat het VK twee gebieden krijgt waar de EU invloed op heeft, Noord Ierland en Gibraltar. Zoiets klinkt als de onvermijdelijke opmaat naar het uiteenvallen van het land. Zouden de Brexit fanatici dat echt toestaan?

(Bron foto)