Waarom je met een grote boog om Klarna heen moet gaan

E-commerce bestaat uit een lange keten met meerdere spelers. Zij moeten allemaal over de juiste informatie beschikken anders komt de bestelling niet bij de klant. Een recente negatieve ervaring met het bedrijf Klarna heeft me geleerd dat er situaties kunnen ontstaan waarbij die keten niet goed werkt en willekeurige burgers een probleem krijgen.

Fout e-mail adres

Het probleem waar dit artikel over gaat zal vaker voorkomen. Bij het plaatsen van een bestelling bij een webshop wordt een verkeerd e-mail adres gebruikt. De overige bestelgegevens zijn wel juist. De bestelde goederen komen dus wel terecht bij de consument. Wat hij of zij echter niet zal krijgen zijn bestelbevestiging, track & trace en de factuur.

Als de consument direct met iDeal, PayPal of Creditcard betaald is dat laatste ook weer niet zo erg. Het wordt pas een probleem als een dienst als Klarna wordt ingeschakeld. Dat verstuurt de factuur naar het bij de bestelling opgegeven e-mail adres. Die factuur zal de klant dus nooit bereiken.

Mij is dat overkomen. Iemand met dezelfde familienaam heeft bij het plaatsen van zijn bestelling een e-mail adres gebruikt dat van mij is. Aangezien ik niet weet wat het juiste adres van deze persoon is kan ik niets forwarden als “familiedienst”. De rekening is op mijn adres binnengekomen en nu ook de eerste aanmaning. De leverancier annex webshop heb ik al gemaild vanaf mijn adres dat zijn klant een typefout gemaakt moet hebben. De webshop reageert niet op die mail, de fout blijft dus bestaan.

Contact

Na het ontvangen van de aanmaning door Klarna denk ik een goede daad te verrichten door contact met hen op te nemen. Die exercitie is weinig positief. Het begint er mee dat het bedrijf verwacht dat je klant bent. Telefonisch contact is niet mogelijk. Ik vermoed dat Klarna daar op dezelfde wijze als N26 de regels die voor financiële instellingen overtreedt. Die vraag zal nog aan de toezichthouder worden voorgelegd.

Er kan een eenmalige log-in code kan per mail worden verstrekt, waarmee met mogelijk wordt een chat sessie te starten. Volgens mij slaat mijn cookie teller op tilt tijdens het aanmelden.

Welkom bij Klarna! Ik heet R***, goed dat je contact met ons opneemt! Kun je mij ter controle je voornaam en achternaam doorgeven samen met je geboortedatum?
11:02 Sorry ik ben geen klant van jullie dus NAW check is nergens voor nodig Jullie dienen er voor te zorgen dat de factuur

[details]

11:05 Dan kan ik je niet verder helpen, alvast een prettige dag verder gewenst.

R*** van Klarna heeft het buskruit niet uitgevonden. Het script dat hij hanteert geeft hem ook niet de juiste handvatten. Na nog een paar opmerkingen van mijn kant chat hij nog “als u denkt dat uw gegevens zijn misbruikt … “ en geeft daarbij het telefoonnummer van de security dienst.

Klarna = no-go

Met Klarna kom ik dus niet veel verder. De facturen, aanmaningen, en dergelijke zullen blijven binnenstromen. Wat wil heb geleerd is dat het bedrijf Klarna een no-go is.

Ik raad iedereen dan ook aan geen gebruik te maken van deze toko en wel om de volgende redenen.  

Het ontbreken van contactgegevens maakt het bedrijf een zwakke schakel in het e-commerce proces. De onvolledigheid van het script en de minimale kennis van de medewerkers doet het ergste vrezen.  Fraudeurs zijn actief op zoek naar zulke zwakke plekken en zullen daar optimaal van profiteren.  Dat is geen fictie. Er zijn genoeg gevallen bekend in de EU van bendes die energie stoppen in het lokaliseren van prutsers zoals Klarna en vervolgens alle registers opentrekken om merchants en burgers te duperen.