Waar komt de UK recessie vandaan

To be or not te be – wijze woorden waarmee Shakespeare’s Hamlet tot een van de grootste werken is geworden. Het is ook een opening die na Hamlet nog door vele anderen is gebruikt om een lastige vraagstuk op waardige wijze onder de aandacht te brengen. Op de valreep van 2011 en aan het begin van 2012 is er weer een variant op mogelijk To be or not te be in a recession.

Aanleiding van deze variant is de gezondheid van de Britse patiënt. Belandt het land voor de tweede keer in 3 jaar in een recessie zoals de Guardian schreef, of weet men de dans te ontspringen? Alsof die vraag nog niet interessant genoeg is – ik zou namelijk wel eens Olympische Spelen willen meemaken in een land dat voor de aanvang al in recessie beland en niet pas “toevallig” erna – is het ook de vraag waar die recessie vandaan komt.

Natuurlijk is er sprake van minder consumptie, mede als gevolg van hogere werkeloosheid. Die constatering werd weer enigszins ondermijnd door berichten dat de overprized iPhone uitgerekend in het UK nog wel het marktaandeel wist te vergroten. Maar is dat nieuw? Is het niet zo dat de Britten noodgedwongen enkele jaren geleden zijn begonnen met consuminderen en eindelijk doorhebben dat hypotheek en bankschulden een molensteen kunnen zijn?

De Britse tegenhanger van het CBS, het Office for National Statistics, heeft in het meest recente bericht een additionele verklaring voor de vergrootte kans op een hernieuwde recessie: het is de dienstensector die het risico vormt. Waar deze in Q3-2011 nog met 0,6% was gegroeid tekent zich over Q4-2011 een krimp van 0,7% af. En verder downdrillen op dat cijfer voor die sector levert het volgende op:

The Office for National Statistics (ONS) said the big drags on services output were telecommunications, computer programming (Quote Guardian)

There you have it – zodra bedrijven en overheden investeringen ten aanzien van IT en telco vertragen, uitstellen of wellicht afstellen, verdwijnt de groei van het eiland als sneeuw voor de zon. En de eerste tastbare consequenties daarvan werden voor de kerst al bekend, Logica schrapt banen, niet alleen in de Benelux, maar ook in het UK.

Dus waar komt de Britse recessie vandaan? De krimp lijkt in ieder geval mede te worden ingegeven door verminderde IT investeringen. En wat daarvan de consequenties op langere termijn zijn laat zich raden.

Share: