Vreemd verschil bij converteren van Libre Office naar MS Word

Zakelijk ontkom ik er niet aan digitale productie op te leveren als MS Word documenten. Aangezien het standaard programma hier Libre Office is betekent dat er voor verzenden geconverteerd moet worden.

 Een document op stellen in LO en daar een kopie van opslaan in een formaat dat MS Word leest hoort geen probleem te zijn. LO heeft uiteraard de “save as” optie en daar kan uit een groot aantal formaten worden gekozen. De meeste opdrachtgevers hebben er geen moeite mee. Wat zij ontvangen is een bestand met de extensie .docx. Dat kunnen ze openen, redigeren et cetera.

De laatste maanden is me een paar keer verteld dat het gestuurde document niet geopend kan worden. Terwijl de werkwijze hier niet is veranderd zijn er Microsoft omgevingen die niet overweg kunnen met de geconverteerde LO bestanden.

Met een N=2 is het makkelijk de oorzaak te duiden. Beide opdrachtgevers werken met Office365. Als ik de bestanden converteer naar .docx mail gaat het fout. Een .doc (wat eigenlijk een oudere extensie is) geeft geen problemen. Het kan zijn dat in beide gevallen Office365 de toegepaste XML niet begrijpt. Dat hoort niet te kunnen, want XML heet een open formaat te zijn.

In dat geval blijft het vreemd dat slechts twee opdrachtgevers een probleem mee hebben. Het aantal partijen waarvoor ik schrijf en dat met Office365 werkt is echt wel groter. De machine waarop het document is geschreven en geconverteerd zou ook een rol kunnen spelen. Het is me namelijk opgevallen dat de LO versie voor Ubuntu andere keuzes biedt bij converteren dan LO voor Windows. Het meest opvallende verschil zijn de jaartallen. LO voor Windows kan converteren naar Office tot 2019. De Ubuntu versie loopt een paar jaar achter.

Of dat het verschil uitmaakt weet ik niet. Het pulldown menu laat ook zien dat er drie soorten .XML  mogelijk zijn. Eigenlijk zou ik een van de opdrachtgevers die problemen documenten in de drie verschillende uitvoeringen moeten sturen en vragen welk van de drie geopend kan worden. Dat heb ik nog niet gedaan, want voor hen opslaan en versturen als .DOC is geen probleem.

Daarmee hint ik niet op een fout bij Libre Office, veel logischer lijkt het mij dat een instelling in Office365 (security rule?) voorkomt dat open XML wordt gelezen. Daarmee is echter nog niet verklaard waarom de conversie menu’s van LO verschillen.

Share: