Voor wie is home office geen goede zaak?

starbucksDe afgelopen weken is bij elk interview en gesprek home office als trend ter sprake gekomen en iedereen lijkt het een goede zaak te vinden. Na al deze input is het ook wel eens handig de vraag om te buigen. Voor wie is home office een slechte ontwikkeling?

Wat is home office?

Om de vraag te kunnen beantwoorden moet je eerste wel helder hebben wat een home office is. Daar is gelukkig de laatste paar maanden heel veel over geschreven. Iedereen die ik sprak gaat uit van een plek in de eigen woning die overdag benut wordt als werkplek.

Home office kan betrekking hebben op een dedicated werkplek. Dan is het een kamer die uitsluitend als thuiskantoorruimte wordt benut. Het kan ook verwijzen naar de eettafel, keukentafel of zelf een klaptafel in de gang die na vijf uur ‘s middag wordt ingeklapt. In die gevallen is het tijdelijke karakter niet te missen.

Hoe verschillend de thuiswerkplekken ook mogen zijn, de gebruiker hoeft er niet de deur voor uit. Uitzondering daarop zijn de gevallen waarbij het tuinhuis of schuur is omgebouwd tot home office, maar dat is een niche.

Woon werk verkeer

Wie opeens van op kantoor werken overstapt naar homeoffice merkt als eerste dat er geen reistijd meer is. Woon werk verkeer houdt op te bestaan en dat wordt snel als een groot voordeel ervaren. Tegelijk is dat ook het punt waarbij de slechte kant van home office zichtbaar wordt.

Het wegvallen van de forenzen is geen goed nieuws voor iedereen met een zaak langs de reisroutes. Home office betekent dat de business van de krantenverkopers, tabakswinkels en de honderden koffiezaakjes de klanten in een keer kwijt zijn. Zij kunnen dit niet compenseren door het aanbod te wijzigen. Lege perrons, lege parkeergarages, lege benzinestations annex parkeerplaatsen langs de wegen zijn een factor die ze onmogelijk kunnen beïnvloeden.

Lunch verkeer

Wat ook wegvalt door home office en de doodsteek voor menige zaak zal zijn is het lunchverkeer. Bijna iedereen die tussen de middag naar buiten gaat, links een broodje koopt, rechts de koffie en halverwege nog een ijsje is verdwenen. Dit soort bedrijfjes zit op de plekken waar de werkgelegenheid geconcentreerd was. Dat zijn door het destructieve beleid van alle lokale politici in het land nadrukkelijk niet de plekken waar ook mensen wonen.

Langere termijn

Of de semi lockdown over een maand of over een kwartaal wordt opgeheven is voor de langere termijn niet relevant. Home office is dan de combinatie van noodzaak en verworvenheid, wat op zich een goede zaak is.

Voor wie het de doodsteek wordt en is mag duidelijk zijn. Alles dat de forens en de werknemer jaren heeft voorzien van hapjes, sapjes en lekkernijen zal het verrekte moeilijk gaan krijgen. Dat is een drama waarbij vele duizenden banen verloren zullen gaan. Niet tijdelijk, maar blijvend.

Achter al dat leed gaat nog een probleem schuil en dat is het vastgoed. Het zijn niet alleen de kantoren waarbij leegstand onvermijdelijk is. Wat wordt de bestemming van al het vastgoed in de directe omgeving van kantoorgebouwen? Op dit moment aandelen IWG – Regus kopen is daarmee even riskant als aandelen van de belastingontwijker  Starbucks.

Share: