Voetbal en de beurs
Het aantal voetbalclubs dat de gang naar de beurs heeft gemaakt is in Europa te overzien. In Nederland heeft Ajax ooit die stap gezet. Aandeelhouders hebben en hadden geen rationele argumenten voor dat aandeel te kiezen. Het rendement is altijd beperkt geweest. Het aandeel heeft nooit, of maar zeer kort, boven de uitgiftekoers gestaan.
Voor enkele van de andere voetbalclubs is het verhaal anders. Daar is wel een koerswinst gerealiseerd. Maar in elk land zijn er tientallen fondsen met een beter rendement. De onderliggende business van een voetbalclub is ook niet aantrekkelijk genoeg voor institutionele beleggers met een lange termijn horizon.
Waarom gaan voetbalclubs naar de beurs
Dat voetbalclubs naar de beurs gaan was voorheen een kwestie van nieuw kapitaal aantrekken. Daar is niets mis mee. Ook al kan de vraag gesteld worden waarom financiering door de banken dan minder aantrekkelijk is of was.
In het geval van Club Brugge speelde er echter iets anders bij de beursgang. Daar wilde de bestaande aandeelhouders de hete aardappel doorschuiven. Door de eigen aandelen aan te bieden was deze groep uit op cashen en het verleggen van de risico’s. Die truc had de markt direct door. Het aantal inschrijvers was daarom minimaal.
Risico’s van voetbalclubs
De risico’s die de aandeelhouders niet langer alleen willen dragen zijn groot. Eigenlijk moet er een nieuw stadion komen. Bouwplannen en dergelijke zijn daar niet het struikelblok. Wel wie dat gaat betalen en of de vergunningen allemaal rond kunnen komen.
Met een nieuw stadion wil men meer bezoekers kunnen ontvangen. Meer bezoekers betekent ook meer inkomsten. Extra inkomsten zijn mogelijk door meer en nieuwe skyboxes en andere ruimtes te verhuren. Er is echter een grote horde. Niemand weet wanneer voetbalclubs meer dan een handvol bezoekers mogen ontvangen. Of er vraag is naar nieuw vastgoed is ook totaal onduidelijk.
Tenslotte is er nog de minimale aantrekkelijkheid van het type aandeel. Zoals aangegeven zijn er maar heel weinig institutionele beleggers te paaien voor dit soort aandeel. Dat is in Nederland en Duitsland niet anders dan in België. Daarnaast is er nog het hyper regionale aspect. Wie weet er buiten België iets af van voetbal in Brugge?
Typisch Belgisch
Ergens is het dus ook wel weer typisch Belgisch. Een mislukte beursgang door een “bedrijf” uit Brugge. Een dorp stadje met 118.000 inwoners dat even wilde meedoen met de grote jongens. En bijna niemand heeft daar iets van meegekregen.