Vingerafdrukken en computers: it’s complicated

De mogelijkheid een smartphone te ontgrendelen met een vingerafdruk is een recente ontwikkeling. Het was eerst een optie die alleen voor de duurdere modellen gold. Langzaam maar zeker komen nu de midmarket toestellen aan de beurt. De techniek is niet nieuw. Laptops met vingerafdrukken ont/vergrendelen zijn er al ruim een decennium. Het is handig zoal je er niets aan verandert.

Voor een laptop zal het niet anders zijn als bij een smartphone. Het activeren van de optie via een vingerafdruk het toestel te ontgrendelen zal snel na de aankoop en ingebruikname plaatsvinden. Een vingerafdruk verandert niet (duhh) dus het blijft voor velen een eenmalige handeling.

Dat was ook mijn ervaring met een laptop. Jaren geleden OS geactiveerd, vingerafdrukken van een paar vingers ingevoerd. Daarna zonder problemen gebruikt, zelfs de upgrade van OS (XP naar W7) en het klonen van de HDD naar een SSD ging vlekkeloos. Zo goed zelfs dat niet werd stilgestaan bij de ondersteuning van de applicatie die dat mogelijk maakt en nog wat andere details.

Al die details zijn mij inmiddels bekend. Omdat het kan is de schijf van de laptop vervangen en is er een compleet nieuw OS opgezet. Dat was de migratie van 32 naar 64 bit. Spannend was dat niet, alle drivers van de machine waren als 64 bits versie beschikbaar. Er was slechts een probleem en dat was de vingerafdrukscanner. Na installatie van OS en driver gaf die aan de vingers niet te kunnen registeren omdat ze al bekend waren. Een rare melding voor een systeem waar een nieuwe schijf in zit.

Het terugzetten van de oude schijf was zo gepiept en de scanner werkte feilloos. In de toepassing zit de mogelijkheid de database te exporteren. Dat leek me de logische stap de werkende situatie onder 32 bits te exporteren naar 64 bits. Zo gezegd zo gedaan. De nieuwe schijf met 64 bits OS terug geplaatst het bestandje ingelezen en de ontgrendeling werkte.

Helaas bleek dat een niet lang goed te gaan. De eerste batch met updates van het OS heeft iets getriggerd waardoor het inloggen met vingerafdruk niet meer werkt. In beeld verschijnt de cryptische melding dat het Windows wachtwoord niet juist is. Na gewoon inloggen is het registeren of wijzigen van vingerafdrukken iet mogelijk, omdat daar een wachtwoord voor nodig is dat niet bekend is of niet werkt.

De zoektocht op internet heeft geleerd dat dit vaker voorkomt. Het wissen van de driver en dan noodzakelijk omdat daarmee de mini flash in de scanner wordt geleegd. De vingerafdrukken worden dus niet (alleen?) op de harde schijf opgeslagen begrijp ik daaruit. Of het is een totaal onzichtbaar, afgeschermd deel. Het wissen kan ook weer problemen opleveren, maar gelukkig is de cd met originele drivers nog voorhanden. Daarmee moet dus de stap twee keer worden uitgevoerd voor de schijf met 32 bits en voor de schijf met 64 bits.

Het is dus – tenzij ik iets over het hoofd heb gezien – geen zinnig optie regelmatig te willen wisselen van harde schijf en daarbij inloggen met vingerafdrukken mogelijk te maken. Eén schijf kan, beiden is de garantie voor ellende, omdat de scanner op een of ander manier maar met 1 schijf data kan uitwisselen of zo. De verder details ontgaan me en eerlijk gezegd is het ook niet belangrijk. Ik heb geleerd dat het beheer van computers met een dergelijke security feature best gecompliceerd is. Wat ook nieuw voor me is is die mini database waarin de vingerafdrukken zijn opgeslagen. Dat bestandje laten slingeren is niet slim, het gaat om gegevens waarmee een persoon 100% kan worden geïdentificeerd. De kopie die ik ervan gemaakt heb zit daarom in een beveiligde virtuele container. De toegang tot dat bestand is overigens op basis van een wachtwoord, dat leek me betrouwbaarder.

 

(foto: https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11296007)

Share: