Vers brood op zondag wordt makkelijker in Duitsland

Duitsland en Nederland zijn op veel punten anders. Een daarvan is broodcultuur. In Duitsland is het normaal elke dag vers brood te kunnen kopen bij de bakker. Ook op de zondag als alle andere winkels verplicht dicht zijn. Die prettige mogelijkheid wordt dankzij een vonnis waarschijnlijk uitgebreid.

Winkelsluitingstijden

In Nederland zijn de winkelsluitingstijden de laatste decennia structureel uitgehold. Een supermarkt die zeven dagen in de week open tot wel tien uur ‘s avonds is in de steden geen uitzondering meer. In Duitsland tikt de klok langzamer en anders. Daar is de zondagsrust nog steeds stevig verankerd in de samenleving. Dat heeft overigens niet uitsluitend met de kerkelijke mores te maken. Het is vooral de bescherming van de arbeider en werknemer die de basis vormt van de wetgeving. De gevolgen daarvan zijn bekend. Op zon -en feestdagen is er in stad en dorp veel minder te beleven. Maar de bakkers zijn wel elke zondag een beperkt aantal uren open.

Vers brood

Vers brood op zondag, dat is in Duitsland mogelijk omdat elke warme bakker dan kort geopend mag zijn. De openingstijden zijn per bundesland vastgelegd. De wettelijke mogelijkheid tot zondagsopening is tot voor kort altijd en overal gelezen als een strikte beperking tot de verkoop van brood. Verdedigers van die nauwe interpretatie waren de usual suspects, kerken, vakbonden en – typisch Duits – de Wettbewerbszentrales die waken over een level playing field voor zo goed als elke sector.

Langer open

Ooit is het al deze klagers opgevallen dat bakkerijen er baat bij hebben langer open te zijn op de zondag en dan ook meer dan alleen brood te kunnen verkopen. In de steden heeft dat al eens tot lokale ophef gezorgd. Het personeel kwam zo niet tot rust en de andere bekende argumenten werden van stal gehaald. De bakkerijen, werkgevers, hadden zo de eigen argumenten. Beter inspelen op de marktvraag, meer omzet en inroosteren van personeel geschiedt op basis van vrijwilligheid.

Een bakker in München maakte het wel heel erg bont. In dat deel van Duitsland mag een bakker op zondag slechts 3 uur geopend zijn en echt alleen brood verkopen. De keten was 10 uur open, serveerder koffie en ter plekke konden de aankopen worden geconsumeerd. Die ondernemer vond alle tegenstanders op zijn pad en dat leidde tot processen tot en met het Bundesgerichtshof (BGH).

Koffie ja of nee

Het BGH heeft de zaak bekeken en is tot de conclusie gekomen dat er een verschil is tussen een bakker die alleen brood verkoopt en een zaak die ook koffie schenkt en daardoor als café kan worden beschouwd. In het eerste geval blijft de zondagopenstelling beperkt tot wat de gemeente of het bundesland voorschrijft. Als er een café functie is dan met de locatie als een Gaststättenbetrieb worden gezien. Voor de horeca geldt in Duitsland de Gaststättengesetz en de Ladenschlussgesetz (met de daarbij horende Feiertagsschutz) heeft niets over die sector te zeggen.

Gevolg van deze hoogste rechterlijke uitspraak is dat elke bakkerij met een paar tafels en een koffiemachine op zondag langer open mag zijn. Dat iedere bakker dat wil en kan is natuurlijk uitgesloten. Maar de optie is er. Goed nieuws dus voor de minder vroege vogels. Met een beetje geluk staan ze binnenkort niet meer op zondag voor een dichte deur van de bakker.

Share: