Verloren muziek

Digitaal opgeslagen data zou in principe nooit verloren kunnen gaan. Het is zo makkelijk en ook logisch er kopieën van te maken, dat er altijd wel een bruikbare versie vindbaar is. Als die data video of muziek is gelden schijnbaar andere regels. Dat kan wel verloren gaan.

Fragment

Tijdens de laatste week van het jaar viel bij het horen van een langere mixtape een muziek fragment op. Het was niet gelijk aan, maar klonk wel sterk naar een Braziliaans nummer. De kans dat iemand in Duitsland eind 2019 dat nummer uit 2002 in zijn mix verwerkt is zeer gering. Het moest wel een vergelijkbaar loopje geweest zijn.

De enige manier om dat uit te vinden is de Braziliaanse opname er bij te halen. De CD heb ik niet meer, die is net als bijna alle andere schijfjes geript en daarna bij het afvalpunt gedumpt. Dat scheelde ruimte en digitale bestanden blijven eeuwig goed. Dat laatste is beperkt waar, uiteindelijk kunnen ook harde schijven waarop de geripte muziek staat onbruikbaar raken en dan is het einde verhaal.

Kwaliteit

De track waar het om zou gaan had ik gelukkig nog wel. Terugluisterend merkte ik al snel dat de Duitse mixtape een andere nummer gebruikt moest hebben. Daarmee was het echter niet einde verhaal. Omdat het Braziliaanse nummer al zolang niet was geluisterd is de hele CD afgespeeld. Het klonk nog steeds goed. Zo goed dat de nieuwsgierigheid werd geprikkeld: was er iets op YouTube van te vinden? De Jijbuis heeft een kanaal van de band en dat beloofde veel luister en kijk genot. Dat laatste viel mee, want de kwaliteit van de clips is zeer wisselend. Bij het geluid was iets anders aan de hand. De Jijbuis opnames klonken beter dan mijn MP3’s.

Vlak en minder hoog, dat is wat de MP3’s zijn in vergelijking met de Jijbuis opnames. De oorzaak kan zijn dat bij het rippen indertijd kwaliteit verloren is gegaan. Dom, vervelend, maar geen man overboord. De band bestaat nog steeds en de nummers zullen dus ook wel via iTunes of Spotify te traceren zijn.

Fout

Die aanname blijkt fout te zijn. Het nieuwere werk van de band is via die twee kanalen nog steeds te luisteren en te kopen. Het oudere werk niet. Alles voor 2005 is digitaal onvindbaar. Zo te zien zijn ze van label gewisseld, maar daar wordt verder geen melding van gemaakt.

Verloren

Er is geen aanbod van fysieke dragers (cd, dvd, lp) in dit deel van de wereld. Wellicht dat er op een markt in Rio de Janeiro of Sao Paolo nog wel wat te vinden is, maar dat valt buiten de scope. Digitale versies zijn hier ook niet meer leverbaar. Het is voor de eerste keer dat ik dit constateer. De band bestaat nog steeds, maar een deel van het verleden is – buiten de clips op de Jijbuis – niet meer te horen of krijgen. Effectief betekent het dat een deel van het oeuvre verloren is.

Share: