Vergelijkingssites zijn ook de EC doorn in het oog

eu_vlag-150x150In de rechtszaak tegen Check24, waarover hier vrijdag werd geblogd, draait het om de simpele vraag: zijn vergelijkingssites eerlijk naar de bezoekers toe als het gaat om de eigen business-case.

Die vraag speelt in Duitsland, maar ook elders is dit al eens aan de orde geweest. In Nederland zijn meermaals energievergelijkers gesommeerd duidelijk te maken dat ze een marketingtool zijn van een enkele energieleverancier (ik kan niet meer vinden of dit ook voor telco’s geldt). Op Europese schaal zie je dat een site als Booking.com her en der al is gedwongen de nagestreefde kartelambitie te heroverwegen. Ja, Booking.com heeft zat eigenschappen waardoor je de site als een vergelijker kunt beschouwen. Zelfs de maaltijdbezorgdiensten hebben overeenkomsten met vergelijkingssites.

Het mag dus eigenlijk niet verbazen dat de week na de start van de zaak tegen Check24 de Duitse pers nog wat dieper op deze materie ingaat. Voor iemand die eerder deze eeuw (dat klinkt toch mooi!) bij dergelijke initiatieven betrokken is geweest is het een feest van herkenning wat daar nu wordt geschreven.

Ik lees: De Europese Commissie is het met aanbieders en consumentenorganisaties eens geworden over tien punten waaraan vergelijkingssites moeten voldoen. Bovenaan staat – hoe kan het ook anders: transparantie. Dat een partij als Booking.com aan de onderhandelingen heeft deelgenomen, daar heb ik zo mijn bedenkingen bij. Als er een partij structureel bezig is de markt te verpesten is deze het wel. Maar goed, wellicht doen ze het om in de nog lopende rechtszaken een beter figuur te slaan.

Wat Brussel kan, dat kunnen de individuele lidstaten ook. Berlijn is, en dat zal alles met de Check24 zaak en vergelijkbare typisch Duitse uitwassen te maken hebben, ook bezig met een aantal maatregelen. Eerste dat hier genoemd wordt: de identiteit van de site exploitant moet direct zichtbaar zijn, zoals dat voor elke webshop al jaren geldt. Dat zet een streep achter de marketing fratsen van menig “DAX genoteerde onderneming”. Daar blijft het echter niet bij. De 10 punten van Brussel zijn namelijk geen wet. Berlijn houdt zich – terecht – nadrukkelijk het recht voorbehouden met eigen wetgeving te komen om de uitwassen bij vergelijkingssites te bestrijden.

De voor de hand liggende vraag: en Nederland dan. Het feit dat de pers en politiek hier over zwijgen is denk ik veelzeggend. Een aantal extreme uitwassen is hier al de kop ingedrukt een aantal anderen wordt quasi gedoogd. Dat is: totdat bekend wordt dat de toezichthouders (meervoud!) ergens de tanden in hebben gezet. Zijn dat soort cases er dan? Ik denk van wel.

En voor wie denkt: hé Tweakers heeft daar toch al eerder over geschreven? Ja, Tweakers heeft vrijdagavond wat live gezet, dat is met een verwijzing naar het zelfde stuk in Tagesspiegel. Toen was dit stuk al lang geschreven. Oh ja, en de Tweaker redacteur laat exact dat deel van het verhaal buiten beschouwing wat ik super relevant vind: de eigen Duitse aanleiding en optie.

(Morgen trouwens een post over de prijzen van tickets, tenzij de update die Tagesspiegel vandaag zou publiceren over de misstanden in de sector aanleiding zijn voor nog meer extra aandacht…)

Share: