Vergelijkingssite Check24 voor de rechter

vrouwe-justitia180180Dit blog staat al langer stil bij het verschijnsel vergelijkingssites. Sinds 2009 is hier al tientallen keren over geschreven, bijna altijd omdat de onderliggende businesscases van dit soort sites niet klopt, weinig transparant is of zelfs verboden.

Een voorbeeld van dergelijke opzettelijke misleiding was onderwerp van een blogpost in september van het afgelopen jaar. Het draaide daarbij om een klacht van de Duitse koepel van verzekeringsagenten (lekker ouderwetse term trouwens!) tegen de exploitanten van Check24. OP deze portal staan tal van diensten opgesomd met prijzen en voorwaarden. Bezoekers wordt uitgenodigd op basis van die informatie te bepalen wat in hun geval de beste leveranciers voor stroom, telecom et cetera is. Wat niet duidelijk wordt is dat achter Check24 een referral business model zit. De klacht van de verzekeringsagenten (BVK) is dat het dus een concurrent is die zijn identiteit en ware bedoelingen (vooral dat laatste) tracht te verhullen. Oneerlijke concurrentie en onrechtmatig handelen.

Dat was de stand in september. Afgelopen week is het proces in München eindelijk begonnen en nu al lijkt duidelijk dat het vonnis, dat niet eerder dan in mei wordt verwacht, een kader gaat vormen voor dit soort sites. Wat de Duitse pers namelijk op de eerste zittingsdag heeft genoteerd is dat de rechter zeer kritisch is bij de door Check24 gebezigde praktijk in een voetnoot (!) te vermelden dat het aan de adviezen verdient. Het gaat er niet om dat het er vindbaar is, het gaat er om dat de site bezoeker direct duidelijk wordt gemaakt dat hij met een makelaar te maken heeft.

De impact van deze opmerking, mits doorgezet in het vonnis, laat zich raden. Ik schat in dat het woud van vergelijkingssites hierdoor flink kan worden uitgedund. Minder aanbod? Nee vooral meer transparantie en minder valkuilen.

Share: