Veel onweer en bliksem en toch geen last

Vorige week was er een hoop te doen over het weer. In grote delen van Nederland viel het nog wel mee, maar de buien die overtrokken waren voor wie er mee te maken kreeg echt geen lolletje. In Amsterdam leek de schade beperkt tot een tramlijn die uitviel door een ondergelopen traject. Daar zouden ze in Berlijn jaloers op zijn geweest. De beelden daar lieten vormen van wateroverlast zien die perfect passen bij een echte moesson. Probleem alleen is dat Berlijn (en de rest van Duitsland) niet gebouwd is in korte tijd zulke extreme hoeveelheid regenwater te kunnen afvoeren.

De regen ging uiteraard ook nog eens gepaard met bliksem en donder. Eigenlijk had ik verwacht dat die laatste twee ook in Nederland nog voor de nodige overlast en schade zouden leiden. Dat idee werd niet bevestigd. Het is dat er na het noodweer in Duitsland wat PR berichten rond gingen over UPS units en blikseminslagbeveiling, anders had er niet eens bij stilgestaan dat “gevoeld” vroeger veel vaker de stoppen eruit sprongen, de lampen flikkerden of het internet wegviel.

Of die constatering juist is en wat daarvan de oorzaak dan is weet ik niet. Zouden ondertussen in de meeste huizen in de buurt de stoppenkasten zijn aangepast, de elektronica beter overweg kunnen met spanningspieken en zo? Of heeft iedereen net als ik nog additionele maatregelen getroffen in de vorm van losse stroompiekbeveiligers en filters? De meest voor de hand liggende verklaring lijkt echter dat er steeds meer hoogbouw in de buurt komt en dat daardoor de bliksem de lagere woonblokken niet meer raakt.

Share: