De Britse bevolking wordt bewust misleid als het over Brexit gaat. Dat is op zich geen nieuws. De voorstanders van het verlaten van de EU doen dat immers als sinds 2016. Nieuw is wel dat de pers met verwoede pogingen wordt gehinderd over de impact te berichten.
Supermarkten
Londen heeft niet willen luisteren. Brexit was het doel. Het leed voor de overgrote meerderheid van de bevolking is vanaf het begin af aan ontkend. De pandemie kwam Londen wat betreft dan ook goed uit. Dat trok niet alleen de meeste aandacht in de pers. Alle Brexit overlast kon betrekkelijk makkelijk worden gebagatelliseerd, want Covid-19 was daarvoor veel meer verantwoordelijk.
Erger dan elders
Dat laatste valt steeds minder te verkopen. Zowel de pers als de bevolking kan namelijk nog steeds van internet gebruik maken en andere bronnen van informatie. Ze zien dat de winkelschappen in de EU niet leeg zijn. Problemen bij logistiek blijken beduidend erger te zijn voor de Britten dan waar dan ook ter wereld.
Langere wachttijden
En dan is er de start van het jaar 2022. De schappen zijn niet voller geworden. Alles behalve dat. Met ingang van dit jaar zijn de eisen voor goederenvrachtvervoer nog verder aangescherpt. Het gevolg is nog langere wachttijden voor de ferries en de shuttletrein.
Wij in de EU weten dat, omdat we het horen van de truckers die uren tot letterlijk dagen vastzitten. De Britten zelf kunnen het zelf minder makkelijk vaststellen. Londen heeft namelijk alle bedrijven die de havens managen gedreigd met sancties als zij met de pers praten. Webcams die de verkeersstromen langs de kust vastleggen worden gesaboteerd op last van Londen uitgezet.
Brexit, Orwell en het Oostblok
Brexit kan niet zonder Orwellliaanse ingrepen, op voor een democratie ongekende wijze wordt de waarheid geweld aangedaan en de bevolking misleid. De overeenkomsten met het voormalig Oostblok zijn voor de oudere generaties meer dan herkenbaar.