Vals gejank over de Bonpflicht (Duitsland)

Per 1 januari geldt in Duitsland de Bonpflicht. Elke winkelier moet elke transactie op een moderne kassa aanslaan en de klant een bon aanbieden. Dat leverde vooraf de nodige zeurderige en ongeloofwaardige reacties. Op 1 en 2 januari werd dat nog eens dunnetjes overgedaan, het gejank klonk vooral vals.

De reden voor de Bonplicht is in een eerdere post uitgelegd. Duitsland – en helemaal de horeca – is een ongekend grote bron van zwartgeld en witwassen. Druk vanuit Brussel heeft nu eindelijk ook Berlijn bereikt. Voor Nederlanders is de ophef vooral onbegrijpelijk. Ja het is wennen dat na elke kassa  handeling een bon kan worden geprint, maar als de klant die niet nodig heeft dan gooi je die als kassier zelf weg.

Citaten

Maar nee, de pers grossiert in citaten van winkeliers die de hoge prijzen voor de kassarollen beklagen en de papieroverlast in en voor de winkels omdat de klanten de bonnen niet goed opbergen of zelf weggooien. De argumenten kloppen niet en als winkeliers massaal het klimaat en het bosbestand hanteren als argument weet je zeker dat dit vals gejank is. Wie dit initieert en stimuleert is makkelijk te traceren. Er is de politieke oppositie die munt hoopt te slaan uit deze regelgeving. Het is schadelijk voor de middenstand roept de ene – zogenaamd liberale – partij. De semi-bruinhemden zien het als bewijs van Brusselse inmenging.

Zwart geld

Wat de Bonplficht moet voorkomen wordt door de oppositie nadrukkelijk verzwegen. Dat geldt ook voor de klagende middenstanders en een groot deel van de twitteraars die de eerste dag van het jaar massaal de kassabonnen op twitter deelden. Het zwart geld circuit is in Duitsland gigantisch. De horeca drijft op zwart geld. Van de döner op de hoek tot het sjieke restaurant in de toeristen gebieden – het was tot 1 januari van dit jaar zeer ongebruikelijk dat ongevraagd een bon werd meegegeven. Elke zwartgeld specialist begrijpt ook dat dit een van de redenen is dat de Duitse horeca weinig pinbetalingen verwerkt.

De Bonplficht zal er toe zorgen dat een aanzienlijk deel van de ongedeclareerde geldstromen opdroogt en de werkgelegenheid zal een forse tik oplopen. Studenten, uitkeringsgerechtigden en illegalen zullen niet minder meer welkom zijn in de keukens, achter de balies en in de bediening. Het opdrogen van de geldstroom zal zelfs merkbaar zijn in de distributie van retailers, chauffeurs die uitsluitend cash betalingen verlangen zijn mij meer dan eens opgevallen.

Om een indruk te geven van het zwart geld circuit. Alleen al in Berlijn is vorig jaar bij de horeca voor 50 miljoen aan naheffingen opgelegd. Een sector, een bundesland en dat bedrag. Op jaarbasis wordt er dus voor vele honderden miljoenen aan inkomsten verzwegen. Dat cijfer is veel indrukwekkender dan de vermeende aantallen bomen die nu extra sneuvelen.

Share: