USB Mini – uhh ja dus?

Enige tijd gelden viel mijn oog op een doorgezette tweet. Daarin werd de lezer gelukgewenst met de USB-mini deprecation day. Dat moest ik even laten bezinken USB mini, dat bestaat toch nog gewoon?

 

Soort van EOL

Uit de tweet en de links die de oorspronkelijke poster vermeldde valt af te leiden dat USB mini twaalf jaar geleden EOL is verklaard. Alles wat na 2007 op de markt is gekomen zou een andere USB stekker moeten hebben. De realiteit was en is anders. USB mini was ook op telefoons tot ver na 2007 nog te vinden. Toegegeven dat waren dat de goedkopere modellen, veelal dumbphones, maar USB mini was duidelijk niet EOL.

De markt van dumpphones heb ik inmiddels niet meer scherp op het netvlies. Wat ik wel uit ervaring weet is dat er nog steeds oplaadbare devices, zoals bluetooth speakers, worden geleverd met de stekker die er niet meer hoort te zijn. Ook hierbij geldt dat het de goedkopere modellen zijn. Veel van wat de Action in de schappen heeft vraagt om de mini stekker.

De reden waarom de mini USB nog steeds wordt toegepast zal alles te maken hebben met kosten. Schijnbaar is de mini nog goedkoper dan de micro. Daarbij zou het nog kunnen zijn dat de grotere mini makkelijker te solderen is, wat zich dan weer vertaalt in lagere productiekosten.

Micro

Micro zou de actuele standaard moeten zijn. Voor hoe lang nog ontgaat me volkomen. USB-C zie ik vaker in het wild. Het zijn de smartphones en tablets die daar niet omheen kunnen. Die vergen zo veel laadstroom dat een USB micro of mini zou smelten. Maar USB-C heeft een groot nadeel. De stekker is vrij lomp. Een headset, helemaal als het een “enkel oor model” is, heeft gewoon een kleinere stekker nodig. Micro zal daarom voorlopig de standaard zijn voor alles dat met een geringe laadstroom uitkomt.

En naast die, zeg maar, officiële standaard blijft er dan nog een tijdje de USB mini in omloop. Het doet me denken aan de cd rom. Die is officieel ook al lang doodverklaard en toch zie je nog steeds dat bij nieuwe hardware drivers op een schijfje worden meegeleverd. Schijnbaar zijn de kosten laag genoeg om dat te kunnen blijven volhouden.

Share: