Als de afgelopen week over Brexit is geschreven is dat niet vanwege UKCA. Waar die afkorting voor staat en wat daarvan de impact is weten weinigen. Dat zal per begin 2022 wel anders zijn.
Eigen standaarden
UKCA, tegenhanger CE
Wat voor januari 2022 op stapel staat is voorbeeld van een Britse variant op een EU standaard. Vanaf die datum moeten producten bestemd voor de Britse markt zijn voorzien van een UKCA logo. Dat is de tegenhanger van het CE tegen. Ze worden veel gebruikt op consumer electronics, maar ook op andere goederen komt het CE logo voor.
Waarvoor CE staat is in de bovengenoemde link terug te lezen. Belangrijk is nu dat het ontbreken ervan betekent dat een product niet mag worden verkocht. Voor de uitfasering van CE op de Britse eilanden en de invoering van UKCA geldt een overgangsperiode. Dat is verder logisch. Om het complexer te maken is besloten dat voor Noord-Ierland CE en UKCA naast elkaar gevoerd mogen blijven worden. In Engeland, Wales, Schotland en Gibraltar niet. Winkeliers en groothandels moeten dus snel de schappen leeg maken (dat op dit moment om bepaalde redenen goed te lukken).
Overlast
De overlast die UKCA gaat geven is daarmee voor elke oplettende lezer als geheel duidelijk. Het bedrijfsleven moet extra kosten maken. Goederen met een UKCA logo zijn alleen voor de Britse en Noord-Ierse markt bestemd. Iedereen die exporteert naar de EU moet voorraden gaan scheiden. De EU heeft vooralsnog geen planning afgegeven voor het acceptatietraject van UKCA.
Brexit kosten
Iedereen die vanuit de EU naar het VK wil exporteren heeft nog een jaar gewenning en daarna moeten ook zijn waterkokers, stekkers en dergelijke voorzien zijn van het UKCA logo. Aangezien bedrijven aan beide kanten van het Kanaal hoe dan ook met dubbele kosten voor testen te maken krijgen laat de impact zich wel raden (*). De goederenstroom zal door UKCA verder afnemen, Brexit wurgt de business van Britten die zaken willen doen met de EU.
(*) Een gedateerde indicatie van de kosten voor CE certifcering is hier te vinden.