Uitgebreide vergelijkingssite lijkt dekmantel verzekeringsagent te zijn

Via het hier vaker genoemde Lawblog ben ik op de hoogte gebracht van een rechtszaak – in Duitsland uiteraard – tegen een website. De ingrediënten zien er veelbelovend uit. Het is een civiel geschil tussen de BVK, de Duitse vereniging die opkomt voor de belangen van verzekeringsverkopers en de website Check24. Bij de website gaat het om een vergelijkingssite waar bezoekers de tarieven van verzekeringen, leningen, elektra, telecom, reizen en nog wat zaken kunnen vergelijken.

Een breed aanbod en dit soort sites zijn er volop. Wat is dat de klacht van de BVK? Check24 wordt verweten op ongeoorloofde manier te handelen door zich voor te doen als een vergelijkingssite. Klinkt vreemd, maar als je de colofon van check24 bekijkt zie je dat het een dienst is van een verzekeringsmakelaar. Die beroepsgroep is aan regels gebonden, waarbij te denken valt aan heldere communicatie vanaf het eerste contact met het publiek. In de fysieke wereld lijkt dat me eenvoudig: het pand waar de verzekeringsagent bezoek ontvangt is als zodanig herkenbaar.

Op internet hoeft dat ook geen probleem te zijn, er zijn zat websites van verzekeringsmaatschappijen en wederverkopers, je herkent ze zo. Daar wringt voor Check24 natuurlijk de schoen. Je moet de colofon bekijken om er achter te komen dat met het vergelijken van al de eerder genoemde diensten feitelijk al gebruik wordt gemaakt van het aanbod van een verzekeringswederverkoper. Transparant is dat zeker niet en daarom lijkt mij dat de BVK hier een makkelijke zaak heeft.

Uit her persbericht valt trouwens nog op te maken dat de Check24 al eerder is gesommeerd te stoppen met deze manier van werven. Schijnbaar zonder succes. Wat ik me nu nog afvraag is of het brede aanbod er altijd al was of dat het is gestart om meer kans te maken onder deze procedure uit te komen.

Share: