Ubuntu bevriest door Firefox en de F11 toets

Ubuntu logoDe upgrade van Ubuntu naar versie 20.04LTS is afgerond en de eerste werkdag bevriest het systeem terwijl de Firefox browser openstaat. Dat is uiteraard niet de bedoeling. Het is evenmin een situatie die bekend voorkomt. Na twee weken duikt een plausibele verklaring op.

Meerdere freezes

De eerste werkdag met de laptop voorzien van de nieuwste Ubuntu is geen pretje. In de ochtend blijft het systeem meerdere keren hangen. Iets in het systeem zorgt voor een 100% benutting van het geheugen. Touchpad, losse muis en toetsenbord zijn onbruikbaar. De enige manier om verder te komen is het systeem hard uitzetten.

Meerdere freezes op een Ubuntu systeem en dat terwijl alleen Firefox en LibreOffice openstaan is raar. De browser kan met veel tabs open enorm veel geheugen claimen, maar dat speelt hier niet. Drie tabs is weinig. LibreOffice wordt gewantrouwd, ook omdat dat eerder tekortkomingen vertoonde. Maar zelfs met LO uit blijft het systeem vertragen tot het uiteindelijk weer vastloopt.

Andere inlog

Er zijn geen meldingen van foute plug-ins. Er draaien geen andere programma’s. Dan blijft als optie Ubuntu zelf verdacht verklaren. De eerste volgde start wordt niet gekozen om in te loggen met Gnome maar met Ubuntu. Er kan ook nog voor X11 en Wayland worden gekozen. Dat maakt zichtbaar wat uit, want de fonts zien er onder Wayland beter uit en het menubalk reageert sneller.

Fout blijft

Helaas lost het verder weinig op. Firefox blijft in staat het systeem bevriezen. Met de Vivaldi browser gebeurt het niet en die werkt minstens zo makkelijk. Dus voor die optie wordt gekozen zolang de fout bestaat en er geen fix is.

F11

Een week later valt het oog op dit artikel. Hier staat exact beschreven wat er gebeurt. Ubuntu en Firefox en F11 zijn nodig om een systeem onbruikbaar te maken. F11 is een functietoets. Die gebruik ik regelmatig, want daarmee bedien ik het volume van de Bluetooth koptelefoon. Het schijnt dat als te vaak of te lang F11 wordt ingedrukt de browser daardoor extreem veel geheugen gaat claimen. Binnen de browser is die toets voor Fullscreen gereserveerd. Buiten de browser is de combinatie [FN] [F11] lager volume. Die twee commando’s conflicteren dus.

Fix

Er is nog geen fix. Het probleem zou zich wel met X11 en niet met Wayland voordoen, of precies omgekeerd. Om te voorkomen dat het optreedt dan maar voorlopig met volume niet met de F11 maar met het icoontje in de taakbalk regelen.

Share: