Ubuntu 22.04 bugs en eigenaardigheden

In de loop van de komende weken komt een nieuwe versie van Ubuntu uit, nu al is er de mogelijkheid te test en bugs te rapporteren. Voorheen is veel getest vanaf versies die nog niet de bèta status hadden. Deze keer is er voor gekozen later mee te doen.

Testen niet spannend

Over de jaren is het testen van de nieuwe Ubuntu versies steeds minder spannend geworden. Het operating system is ondertussen zo volwassen dat ook bij nieuwe versies echt vuurwerk achterwege blijft. Dat is goed voor de gewone gebruikers, maar het maakt het rustiger voor wie testen leuk vindt.

Deze keer is er voor gekozen op slechts een machine een pre-release versie te installeren. Reden daarvoor is vooral het ontbreken van tijd. De computer waarop de 22.04 draait is dualboot. Het upgraden van Ubuntu 20.04 naar 22.04 heeft in ieder geval geen rare bugs opgeleverd voor grub. Er kan nog steeds gekozen worden voor Windows of Ubuntu.

Gnome extensie Vitals

In de Ubuntu omgeving zijn tot nu toe drie fouten ontdekt. De eerste is dat de weergave van de Gnome extensie Vitals in de bovenbalk verkeerd is (zie afbeelding). Er zijn twee velden zonder inhoud. Met een compleet wissen en opnieuw installeren van die extensie is het probleem niet weg. Waarom dit bij 22.04 optreedt en niet bij 20.04 of 21.10, werkelijk geen idee.

Nvidia driver

Sowieso is die hele manier om de Gnome extensies verre van stabiel. Dat is dus de tweede fout. Daarbij hoort ook de opmerking dat die fout al langer bekend is. Er lijk in ieder geval een link te zijn met de derde bug. Die betreft de drivers voor de videokaart. Na de upgrade is het operating system vergeten dat er een dedicated Nvidia driver was geïnstalleerd. Het scherm wordt via X.org aangestuurd. Bepaalde menus en vensters zien er niet uit. De omgeving voor Gnome extensies is daar een voorbeeld van. De combinatie van geen juiste VGA driver en een minder stabiele applicatie doet de computer compleet bevriezen.

Reset en Iconen

Precies dat soort zaken moet met het testen naar voren komen. Het bevroren systeem moet hard gereset worden. Daarna worden de iconen als Yaru weergegeven. De eigen keuze is vergeten. Dat zou een vierde fout of bug kunnen zijn. Er is daarbij enige twijfel, omdat het weinig voorkomt dat een Ubuntu systeem via de reset knop moet worden wakkergeschud.

Bij de nieuwe versie hoort ook dat bepaalde applicaties standaard als snap beschikbaar zijn. Firefox is het meest genoemde programma. Voor sommigen is de vertraging bij opstarten een doodzonde. Het is echter niet het enige programma dat extra aandacht nodig heeft. VLC wordt door de upgrade als snap neergezet. Die versie wil (op dit moment?) niet starten. Verwijderen en

$ sudo apt install vlc

is de oplossing. Het programma is uiteraard ook via Synaptic te installeren.

Waarom een snap soms niet werkt is een van de eigenaardigheden die de gemoederen al langer bezighoudt, strikt genomen heeft het niets met het testen van Ubuntu 22.04 te maken. Voor mij is de logica even ver te zoeken als devices die het maar op een USB poort doen.