Ubuntu 20.04 netwerk en smb probleem

Ubuntu logoElke keer dat Ubuntu een LTS versie uitbrengt volgt na installatie een periode van verbeteren en aanpassen. De verschillen tussen de oude en nieuwe versies zijn vaak net iets te groot om klakkeloos te worden geaccepteerd. Deze keer blijkt dat na de upgrade de machines geen schijven van Windows systemen kunnen benaderen. Foutmeldingen over netwerk en smb vliegen de gebruiker om de oren.

To-do lijstje

Elke website over Ubuntu heeft per nieuwe editie wel een standaard lijstje met verbeteringen. Dat is vaak een top 10, maar een top 20 komt ook voor. De websites willen zich natuurlijk wel van elkaar onderscheiden.

Al die to-do lijstjes zijn gevuld met de makkelijkste en meest voor de hand liggende tweaks. “Installeer deze handige tool om de rest te kunnen uitvoeren” komt altijd en overal voor. Installeer programma X, dat handiger is dan het automatische geïnstalleerde Y, idem. Net als tips hoe het font te veranderen of de knoppen van links naar rechts te verplaatsen, is het allemaal geen rocket science. Als een prullenbak in een nieuwe versie niet meer zichtbaar is, dan is het terug toveren ervan een optie die het gemak van de gebruiker dient.

Ontbreken

Wat elke keer ontbreekt op de lijstjes is het fixen van netwerkproblemen. Gelukkig maar, want dat betekent dat dat euvel zelden voorkomt. Deze keer zou het wat mij betreft in de top3 mogen staan. De meeste gebruikers zijn immers gewend bestanden tussen verschillende computers en devices te delen. Een Ubuntu computer die opeens geen bestanden van andere netwerken meer kan lezen of schrijven is uitermate ongewenst.

Share

De share mogelijkheid is er in ieder geval sinds de 2008 versies geweest, al was zeker in de begin fase het werkend krijgen complex. Daar staat tegenover dat een systeem waarbij het eenmaal werkte die instellingen niet verloor. Ook niet na tussentijdse updates en grotere upgrades.

Uit eigen ervaring kan worden bevestigd dat de 18.04LTS en 19.10 out of the box met het gebruiken van Windows shares geen moeite hebben. Daarom is het zo bizar dat de nieuwste 20.04LTS versie die mogelijkheid niet meer biedt. Proefondervindelijk is vastgesteld dat een fresh install of een upgrade niets uitmaakt. Zodra 20.04 draait regent het foutmeldingen.

Samba

De bug blijkt echter geen bug te zijn. Sinds versie 4 van Samba wordt het oude SMB1 protocol niet meer ondersteund. Waarschijnlijk is bij de oudere Ubuntu versies met de tussentijdse upgrades de bestaande setting die het sharen mogelijk maakte niet overschreven. Daarom is de Samba verbetering onopgemerkt gebleven. De upgade van 18.X en 19.X naar 20.04 is dan grondiger geweest. Nu is de oude samba instelling aangepast het als gevolg dat Windows omgevingen wel te zien zijn, maar niet meer dan dat.

Fix

Natuurlijk is het de bedoeling dat de omgevingen wel beschreven en gelezen kunnen worden.

Wat in ieder geval niet werkt is de in plaats van de naam van de doelcomputer met share het IP adres in te vullen. SMB://computernaam werkt niet en SMB://123.456.789.000 ook niet.

Het probleem heeft namelijk te maken het ontbreken van de smb cliënt dan wel het niet goed geconfigureerd zijn ervan. Op twee systemen hier bleek de cliënt niet (meer?) aanwezig.

Sudo apt install smbclient

lost dat probleem op.

Vervolgens is een kleine ingreep in de 

 /etc/samba/smb.conf file

 nodig (Root vereist!).  Waarschijnlijk staat daar de regel client max protocol = NT1. Als dat wordt aangepast naar client min protocol = NT1 (uitloggen of  herstarten via sudo service smbd is nodig) dan werkt alles weer (link).

Geen van de bekende top10 lijstjes noemt deze truc. Er lijken ook andere manieren te zijn dit te fixen, maar voor de reguliere Ubuntu versie (Mate, Kubuntu en dergelijke zijn niet getest) werkt deze.

Share: