Typisch Duits: de Normbrunnenflasche

Vorige week is door de Duitse pers stilgestaan bij een designklassieker die iedereen in Duitsland kant. Het overgrote deel van de bevolking heeft die klassieker ook regelmatig in thuis staan. Die klassieker is de Normbrunnenflasche – de standaard fles voor bronwater.

Gestandaardiseerd

Wie voor het eerst in een Duitse supermarkt komt verbaasd zijn over het grote aanbod aan mineraalwater. Op de meeste plekken in het land is de kwaliteit van het drinkwater ronduit goed is, toch blijft men op veel plekken een voorkeur houden voor bronwater, al dan niet met koolzuur. Wat ook zal opvallen is dat de flessen waarin bronwater is gebotteld gestandaardiseerd zijn. Een deel zit in petflessen, zoals wij die ook kennen. Het grootste deel in de Normbrunnenflasche. Merken die upmarket willen overkomen kiezen voor een glazen verpakking, maar het aanbod daarvan is gelukkig beperkt.

Succesverhaal

Vorige week was het 50 jaar geleden dat voor het eerst het model waterfles werd gebruikt dat inmiddels de Normbrunnenflasche heet. Het ontwerp daarvan is het betrekkelijke succesverhaal van industrieel ontwerper Günter Kupetz. Hij heeft – zonder er rijk van te worden – een standaard ontworpen die een einde heeft gemaakt aan 300+ verschillende verpakkingen voor mineraalwater.

Footprint

Anno 2019 is de Normbrunnenflasche zo ingeburgerd in Duitsland dat men niet eens stilstaat bij een pluspunt dat 50 jaar geleden een kleine rol speelde, maar inmiddels een USP is. Dat punt is de eco footprint. Omdat de flessen universeel zijn, voorzien van statiegeld en door elke bottelarij gebruikt worden (alleen het etiket en de dop verschillen per aanbieder) bespaart de sector daarmee veel grondstoffen. Logistiek is het ook goed voor elkaar. De flessen die ik in Berlijn koop kunnen zonder moeite bij de supermarkt in Hannover of Düsseldorf worden ingeleverd. Ook als verwijst het etiket naar een bottelaar die niet buiten de regio Berlijn levert. De lege flessen worden gewoon naar de dichtstbijzijnde regionale bottelarijen gebracht.

De overtreffende trap van besparing is echter de keuze van materiaal in combinatie met het ontwerp. De Normbrunnenflasche is bedacht als glazen fles, inmiddels zijn de meeste uitvoeringen van plastic. Die laatste kunnen tot 50 keer worden gevuld. Daarmee is de milieubelasting vele malen geringer dan de PET flessen en de exotische modellen waarmee de upmarket merken indruk willen maken.

Tip: je kunt zien of een Normbrunnenflasche vaker is gebruikt. De onderste rand van de fles wordt bij reiniging en vulling in de machines vastgezet. Hoe grijzer en ruwer de rand, des te vaker een fles is teruggebracht, gereinigd, gevuld en weer in het winkelschap geplaatst.

Share: