Twitter & Co weigeren reclames Bitcoin & Co

In een opmerkelijk hoog tempo, met alle tekenen van eensgezindheid, worden op dit moment reclames voor cryptomunten en ico’s aan banden gelegd. Zonder dat er sprake lijkt te zijn van een wettelijke verplichting of een gerechtelijk vonnis weigeren Twitter & co commerciële boodschappen daarover te weren. Dat is echt opvallend.

Het aantal platformen waar nog vrijelijk voor Bitcoin, vergelijkbare en afgeleide cryptodiensten kan worden geworven is in korte tijd behoorlijk verminderd. Het volgt op de – al dan niet bevestigde – berichten over het aan banden leggen van de handel in tal van landen. Zuid Korea blijkt in die berichten een grote rol te spelen. Schijnbaar is de cryptomunt-gekte in dat land dusdanig hoog, dat elk gericht over een verandering aldaar de hele cryptomunt wereld op zijn kop kan zetten en koersveranderingen van meer dan 10% op een dag kan veroorzaken. Als er een bewijs nodig was voor de onwenselijkheid van de huidige cryptomunt markten en handel is dat het wel. Een beetje volatiel is normaal, maar dit is extreem en daarmee onwenselijk.

Regulering en verbod

Nederland lijkt de Franse en Duitse lijn te volgen door te hinten op regulering om zo bepaalde uitwassen te voorkomen. Het staat inmiddels op de agenda van de G19 of G20. Te heftige koersuitslagen zijn een van de doelen die men waarschijnlijk voor ogen heeft. Het is ook te verwachten dat het verspreiden van niet onderbouwd nieuws aan banden gelegd gaat worden, omdat dit op dit moment een belangrijke veroorzaker van die extreme schommelingen is. En waar waar staat “niet onderbouwd nieuws” kan ook gelezen worden de reclames die in veel opzichten niets onderdoen voor pump & dump penny stock spam. Een activiteit die in (bijna?) alle landen wettelijk is verboden.

Onderliggende businesscase

Wat dat betreft is het reclame verbod dat Twitter & Co nu zelf instellen te beschouwen als een voor de muziek uitlopen. Er is echter nog een reden waarom ze dit nu doen en die heeft een link met bestaande wetgeving. Een deel van de online werving die (tot voor kort) zichtbaar was te herleiden naar partijen die duidelijk uit zijn op het in beweging houden van de cryptomarkt en vooral de eigen virtuele munt voorraad. Dat wijst op een onderliggende businesscase die iets anders is dan aankoop en verkoop faciliteren of het in de markt zetten van nieuwe tokens. De case in kwestie is witwassen en de herkomst van crypto valuta verhullen.

Witwassen faciliteren

Witwassen is verboden, met faciliteren ervan is dat ook. Advertenties daarover toelaten op de eigen platformen is niets anders dan het faciliteren van criminele activiteiten. Let wel: niet elke cryptomunt advertentie was of is te herleiden tot schimmige business. Het is alleen verrekte lastig dat uit te zoeken en dan is een algemeen advertentie verbod de makkelijkste stap.

Share: