tv kijken

De pan-Europese organisatie voor media bedrijven EIAA.net, waar ook de Nederlandse tak van het IAB deel van uitmaakt, publiceert periodiek Europa breed onderzoek.Voor een snelle scan van de ontwikkelingen is dit soort publicaties goed te gebruiken en daarom raadpleeg ik ze incidenteel aan het begin van een eigen analyse.

Op zoek naar een verse publicatie viel mijn oog op een illustratie in het rapport, Sport and the Shift to Interactive Media 2008, over het soort activiteiten dat samen met tv kijken plaatsvindt.

Als ik de cijfers goed begrijp, maakt 16% van de tv kijkers wel eens gebruik van het internet tijdens het tv kijken. Dat is niet weinig, maar wel minder dan onder het tv kijken een krant (25%) of tijdschrift (20%) lezen.

Nu gaat het geciteerde onderzoek over sport en daarvoor lijkt tv op dit moment nog het meest geschikte medium te zijn. Maar dat er sprake is van ontwikkelingen die langzaam maar zeker het medialandschap veranderen staat als een paal boven water. In 2005 rapporteerde EIAA.net reeds dat 21% van de internetters tegelijkertijd tv keken en bij afwezigheid van meer actuele cijfers over dezelfde markten ga ik er vanuit dat dit percentage alleen maar is toegenomen.

En terwijl er wordt geklaagd over de teloorgang van befaamde kranten in de VS, lijkt het mij dat slechts weinig aandacht wordt geschonken aan de tv zenders die het nu niet makkelijk hebben.

Of komt dat omdat ik zelf zo weinig tv kijk.