TV en de teletekst veteraan

De Duitse publieke tv zender ZDF heeft met “Das war dann mal weg” een aardige reeks programma’s. Per aflevering wordt stilgestaan bij iets uit het dagelijkse leven dat inmiddels niet meer bestaat. Het is een combinatie van aandacht voor het verleden en uitleg voor de jongere generatie. Bijna alle uitzendingen zijn nog via de mediathek terug te kijken.

Televisie uitgelegd

De serie Das war dann mal weg is in 2018 gestart en dat betekent dat de oudste uitzendingen niet meer in de mediathek (“uitzending gemist”) staan. Op tijd kwam ik er achter dat vanaf 6 november de uitzending over de opkomst en impact van televisie niet meer te zien is.

Dat verhaal begint in de jaren ‘50 van de vorige eeuw en wordt uitgelegd voor zowel de DDR als de BRD. Interessant is dat live uitzendingen in de DDR eerder van start gingen dan in de BRD. De redenen daarvoor lagen voor de hand, het was een civiele variatie op het thema wapenwedloop.

De ontwikkeling van tv in de twee landen wordt uitgelegd aan de hand van interviews en vooral veel oude clips. Dat is informatief, zeker voor de jongere generaties die zich niet eens kunnen voorstellen dat er ooit zwart wit tv is geweest.

Videotext

Echt leuk vond ik het deel over videotext, wat in Nederland teletekst heet. Het bestaat nog steeds en was (& is) een perfecte methode om ondertiteling mogelijk te maken. Hier was de BRD voor de verandering eerder mee dan de DDR. Zelfs tegen het einde van de DDR in 1990~1992 bleven het “Ost Fernsehen” een forse uitdaging voor iedereen met een gehoorbeschadiging.

Hoogtepunt van het programma voor mij was de titel die bij de persoon die bij de ZDF verantwoordelijk was voor de werking van teletekst in beeld werd gebracht “Videotext Veteran”. Schitterend gevonden en zeer herkenbaar ook.

Testbeeld en sneeuw

Dat er daarna nog aandacht werd besteed aan het verschijnsel “Sendeschluss”, het testbeeld en dan de sneeuw zal voor de jeugd heel vreemd overkomen. TV werd niet voor 24/7 geprogrammeerd, maar rond middernacht was het gewoon over en uit. En hoewel het niet werd genoemd: na Sendeschluss was er ook geen teletekst meer, daar weet deze veteraan alles van.

Share: