Trillende monitor bij gebruik van grafisch programma

computer-monitor-muisVorig jaar is bij een software upgrade gratis het grafische Windows programma ACDSee 10.0 meegeleverd. Niets mis mee, het werkt goed. Maar sinds enige tijd valt op dat het programma onder bepaalde omstandigheden de monitor van slag brengt. Dan verschijnt bovenin beeld een irritante trilling.

Standaard programma

Dat indertijd ACDSee 10.0 als eenmalige, en niet te upgraden versie, werd meegeleverd was een welkome verrassing. Het is hier voor de Windows computer al jaren (sinds versie 4x) het standaard programma om illustraties te bekijken. Voor simpele aanpassingen, zoals draaien, verkleinen en uitknippen werkt het even makkelijk als GIMP. Coraldraw of Photoshop kunnen dat natuurlijk ook. Maar die zijn overkill voor mijn gebruikersprofiel.

ACDSee is hier het meest in gebruik tijdens het vullen van websites en blogs. Dan staat minimaal een browser open, een tekstverwerker en een folder met illustraties. Tijdens het aanpassen van de illustraties kan de CPU load toenemen en het aanwezige RAM wordt makkelijk voor meer dan 80 procent gebruikt. Helemaal als er lekker veel tabs openstaan.

Trillingen monitor

Sinds dit voorjaar valt op dat ergens tijdens deze normale werkzaamheden de monitor problemen krijgt. De bovenste paar millimeter gaan trillen. Of de trilling uitsluitend horizontaal is valt niet vast te stellen. Het sluiten van de programma’s maakt geen verschil. Door het monitor menu scrollen en daar wat veranderen lost evenmin iets op.

De voor de hand liggende andere optie is het controleren van alle drivers en programma versies. Daar doen zich twee problemen voor. De ACDSee versie is niet zomaar te upgraden, de eenmalige versie is daarvan uitgesloten. De videodrivers hebben een vergelijkbaar probleem. Op de Windows computer wordt gebruik gemaakt van de onboard AMD R7. Die is voor tekstverwerken en vergelijkbare zaken meer dan voldoende en het zorgt voor een stil en zuinig systeem. Driver updates voor deze kaart zijn niet leverbaar.

Taskmanager

Om het trillen van de monitor te verhelpen is dus een andere ingreep nodig. Het via de taskmanager killen van alles dat naar ACDSee verwijst helpt niet. Herstarten van de computer werkt altijd. Maar dat is best een hoop gedoe met alles dat openstaat. Opvallend genoeg werkt het ook als van gebruiker wordt gewisseld. Die optie gaat echter alleen op als ACDSee is gekilled.

De oorzaak van het probleem is daarmee niet bepaald, een acceptabele workaround wel. Blijft vreemd dat het probleem zich niet altijd voordoet.

Misschien dat het tijd wordt een andere passieve videokaart aan te schaffen. Dat is goedkoper dan een nieuwe versie van ACDSee. Andere – vooralsnog gratis – optie is op de Windows computer over te stappen naar GIMP en kijken of dan het trillen van de monitor terugkomt.

2 comments

  1. Lijkt op een driverprobleem. Je zou kunnen proberen de autodetectdrivers van AMD te installeren. Die ondersteunen in principe alle graphic chips en worden nog regelmatig geüpdated.

    1. Dank voor de suggestie…. maar “The AMD Driver Auto-detect tool is only for use with computers running Microsoft® Windows® 7 or Windows® 10 AND […]”

      AMD heeft support voor W8.1 stopgezet en dat zit onder de motorkap van de PC in kwestie

Comments are closed.