TotalCommander – crash, verminderde werking en de fix

Als Total Commander crasht kan dat er toe leiden dat een aantal opties bij de rechter muisklik niet langer beschikbaar is. Het fixen is makkelijk. De oorzaak lijkt iets bijzonders te zijn.

Total Commander is een bekend en praktisch programma voor Windows en Android. Onder Windows is het bij de oudere lezers nog wel bekend als Windows Commander. Het is hier al sinds de vorige eeuw in gebruik en er is nooit een reden geweest naar een alternatief om te kijken. Het is namelijk stabiel en robuust. Een crash komt nooit voor, behalve als de stroom uitvalt, Windows zelf omvalt of een ander programma een kettingreactie veroorzaakt.

Crash

Dat laatste is ongeveer aan de hand geweest. Het terugzetten van een file uit een backup bestand deed om verschillende redenen de computer bevriezen. Slechts het sluiten van de openstaande applicaties die het systeem weer tot leven komen. Een van de programma’s die via de taskmanager moest worden gekilled was Total Commander.

Na het opnieuw starten van TC viel op dat het context menu bij de rechter muisknop korter was geworden. In ieder geval was het niet meer mogelijk het aangeklikte bestand door het AV programma te laten controleren. Mogelijk was er ook nog een andere optie verdwenen, als was niet helemaal duidelijk welke.

Fix

Het fixen van dit euvel is extreem simpel. Start – Programma’s – Total Commander en dan kiezen voor uninstall_repair. Wat er dan gebeurt is dat een nieuw icoon op het bureaublad verschijnt. Dat icoon lijkt ook direct het antwoord te geven op de vraag wat er dan fout is gegaan. Het icoon dat nieuw verschijnt is dat van de 64 bits versie. Het icoon dan na de crash bleef staan noemt geen 64 of 32 bits. Het zou dus kunnen dat door een crash iets van de de 64 bits versie beschadigd raakt en alleen nog een afgeslankte versie beschikbaar is.

Een raar verhaal, er zijn geen verschillen in de directory omvang voor en na en crash. Een *ini file die opnieuw moet worden opgebouwd is het ook niet. Om voor het zekere te gaan heb ik op een ander 64 bits systeem met enig geweld een paar keer laten crashen. Kwestie van TC starten dan een paar zware applicaties en vervolgens een fotobewerkprogramma aanzwengelen. Dat levert een 100% CPU load en dan is een crash snel te forceren. Inderdaad was na twee keer het context menu van TC gehandicapt. En met zelfde repair optie truc was het ook weer gefixed.

Share: