Toekomst Russische burgerluchtvaart wordt duidelijk in Sri Lanka

Sinds twee juni staat op in Sri Lanka een toestel in de kleuren van het Russische Aeroflot aan de grond. De rechter heeft die dag bepaald dat de eigenaar, een leasemaatschappij in Ierland, zeggenschap over het toestel heeft en niet de Russen.

Sancties tegen Russische luchtvaart

OekraineWat in Sri Lanka gebeurt komt niet onverwachts. Bij het eerste pakket sancties tegen Rusland vanwege de oorlog tegen Oekraine is direct duidelijk gemaakt dat de luchtvaart in en naar het land maximaal gereduceerd moet worden. Dat was ook erg makkelijk, want het overgrote deel van de toestellen die in gebruik zijn bij Russische maatschappijen zijn geleased van Ierse maatschappijen.

Rusland zag die bui ook hangen een heeft daags voor het in kracht treden van de sanctie zo veel mogelijk toestellen naar het eigen land gedirigeerd. Dat leidde tot de nodige bizarre vluchtbewegingen. Voor een toestel in Zwitserland kwam de oproep te laat, dat ligt nu aan de ketting.

Aziatische bestemmingen

Waarschijnlijk dat Moskou dat alles buiten Europa nog wel veilig zou zijn. Het vliegverkeer van en naar Aziatische bestemmingen bleef min of meer intact. Dat wil zeggen tot de rechterlijke uitspraak in Sri Lanka. Dat land heeft de keuze om de zakenpartner Rusland te behagen of meer te kijken naar de EU. Gelet op de omvang van de handel en steun die het failliete land van het Westen ontvangt is dat geen moeilijke keuze.

Russische luchtvaartmaatschappijen weten nu dus ook dat het riskant is de grens over te steken. De Ierse eigenaren van de toestellen hebben nu laten zien waartoe ze instaat zijn. Het aantal internationale vliegbewegingen vanuit Rusland zal dus nog wel verder afnemen.

Onderdelen

Die afname zal zoals bekend ook nog om een andere reden gebeuren. Alle gehuurde toestellen zijn verstoken van onderdelen. Die mogen niet meer geleverd worden. Het kannibaliseren van donortoestellen is een optie, maar daar kleven de nodige risico’s aan. Een daarvan is dat bij die ingreep door niet gekwalificeerd personeel het luchtvaardigheidscertificaat komt te vervallen. Dat is weer een reden voor landen Russische toestellen de toegang tot het luchtruim te ontzeggen.

Share: