Thalia stelt schapruimte beschikbaar voor boeken van Chinese propaganda uitgever

ThaliaIn Duitsland is de nodige ophef ontstaan over de herkomst van de boeken over China bij de Thalia. Dat is de grootste keten van boekhandels in het land. Net als zo veel andere zaken werkt het met het shop in shop concept. Het stelt tegen vergoeding vierkante meters ter beschikking. En daardoor zit er nu een omstreden onderhuurder in enkele van de filialen.

Thalia is groot. In de Duitstaligen landen heeft het inmiddels 340 eigen filialen en nog een paar dozijn winkels waar het een aandeel in heeft. Een van de belangrijkere literatuurprijzen voor de Duitse taal is al decennia mogelijk via de ondersteuning van het bedrijf.

Interessant voor samenwerking

De laatste jaren zijn veel boekhandels verdwenen, maar Thalia is verder gegroeid. Het heeft kwakkelende broeders overgenomen. Maar per saldo is het aantal boekhandels in de Duitstalige landen afgenomen. Daarmee is het marktaandeel van Thalia toegenomen. Dat maakt het een interessantere partij om mee samen te werken. De naamsbekendheid, aantal poiints of presence en imago zijn immers in orde.

Concepten

Dat heeft Thalia natuurlijk ook in de gaten en het is al langer dan andere retailketens bezig daar van te profiteren. Een Thalia winkel bood (voor de Covid-19 uitbraak) additionele diensten zoals verzenden en ophalen van pakketten en coffee corner. Vergelijkbaar met de Nederlandse Bruna of AKO winkels.

Een van de concepten die ook werd opgepakt en verder ontwikkeld is het shop-in-shop idee. Dat is bekend van de warenhuizen. De parfumerie en sieraden eilanden zijn er net als de luxe kleding merken niet altijd een deel van het warenhuis, maar aparte bedrijfjes die ruimte huren en profiteren van het grote aantal bezoekers dat langskomt.

Shop-in-shop in de boekhandel kent in ieder geval twee vormen. De pakket service en de koffie hoek dan uitgebaat worden door onderhuurders, dat is de eerste vorm. De tweede vorm is dat schapruimte wordt verhuurd aan een uitgever die zelf bepaald welk deel van zijn assortiment daarin komt, zonder zich zorgen te maken of het schap op de afdeling fictie of geschiedenis staat.

Ophef over Chinese deal

Die laatste optie is de reden van de huidige opheft over Thalia. Het bedrijf heeft meters verhuurd aan een uitgever van Chinese werken. Het is geen commerciële uitgever maar een staatsbedrijf

In de schappen staan daarom naast de fictie en non fictie ook werken die duidelijk afkomstig zijn uit de koker van de regering. Wij noemen dat propaganda en daarvan heeft Beijing ook een deel in het Duits laten vertalen.

Er zijn tientallen redenen om de politiek van Beijing te wantrouwen en dat beleid op geen enkele wijze te promoten. In het geval van Thalia is dat precies wat klanten en een deel van de pers het bedrijf verwijt. Die afstand is er niet en daarmee is het een kruiwagen van Beijing. Dat de kritiek op de winkels fors is komt overigens ook omdat het niet de eerste keer is dat het bedrijf loket en etalage is voor omstreden boeken van antisemiten en Corona ontkenners.

Share: