Terugblik 2013: telco’s, kabelaars en internet

2013 was voor een spannend jaar voor de journalisten, analisten en trendwatchers die telecom, kabel en internetbedrijven in de gaten houden. In zowel Nederland als tal van andere landen was sprake van regelmatige ophef, de redenen liepen sterk uiteen.

Om met Nederland te beginnen: het beetje glans dat KPN nog had is er nu waarschijnlijk wel vanaf. De cijfers van het bedrijf staan structureel onder druk en los daarvan was er de overname poging vanuit Mexico en de verkoop van ePlus. Internationaal zal KPN niet langer kunnen gelden als een onderschatte speler. Het bedrijf heeft zich geheel achter de dijken teruggetrokken en daarmee elke ambitie op wereldschaal of zelfs maar Europees niveau een serieuze rol te spelen overboord gegooid.

Dan is de strijd die kabelaars voeren toch veel spannender. Overnames in Duitsland, het VK, deels in België en misschien in Nederland. Partijen die triple-play op basis van coax aanbieden konden afgelopen jaar duidelijk rekenen op een hoop aandacht uit de pers en van concullega’s. Maar hier hoort wel een kanttekening bij, voor wat betreft de Nederlandse markt wijzen alle signalen op een verzadigde markt. Nieuwe klanten winnen is vooral bestaande klanten van de concurrent verleiden tot overstappen en zelfs de mate waarin upselling wordt gerapporteerd laat zien dat het niet langer vissen in een overvolle vijver is.

Gewone telefonie. Tsja dat schijnt nog te bestaan, maar daarover hoor je echt niets meer. Met uitzondering dan van Duitsland waar ISDN nog steeds een marktaandeel kent dat doet verbazen. Maar ook hier lijken de signalen te wijzen op een naderende ommezwaai: AVM maakte eind 2013 bekend de productie van ISDN modemkaarten te staken.

Mobiele telefonie en mobiel internet. Dit kan niet alleen als een punt worden behandeld, om ene goed beeld te krijgen is het zelfs noodzaak. Diensten die echt gebaseerd zijn op mobiele tikken, de belbundel, voicemail en SMS, stonden ook 2013 onder druk. De klap die Whatsapp en co hebben uitgedeeld zullen de telco’s niet meer te boven komen. Gelukkig is de vraag naar mobiel internet nog wel zeer gezond en deels groeiend. 4G is up-and-running in grote delen van het VK en als de signalen niet bedriegen kan dat ook in Nederland voor een prettige kasstroom voor de telco’s gaan zorgen. Maar, die groei zal minder snel verlopen dan met 3G, de crisis en het gebrek aan content die echt dit soort bandbreedtes nodig heeft lijkt voor een tamme vraagtoename verantwoordelijk te zijn.

Zet dat laatste af tegen de ontwikkelingen rond gewoon internet en telefonie en 2013 lijkt een ding duidelijk te hebben gemaakt: de sector lijkt in de volle breedte in een rustiger vaarwater terecht gekomen te zijn wat betreft de techniek en consumptie. Dat mede daardoor de druk op partijen toeneemt meer samen te werken – in welke vorm dan ook – is daarmee een logische ontwikkeling.