Tencent: wat nu als de overheid je afzetmarkt op slot gooit

Tencent uit China heeft een probleem met de eigen overheid, maar zal daar niet over klagen. Wat daar gebeurt kan ook in het Westen gebeuren. De overheid gooit de toegang tot een belangrijke afzetmarkt op slot.

Chinese overheid en gaming

TecentTencent is een van de Chinese bedrijven die van alles en nog wat levert. Cloud is een van de pijlers van het bedrijf. Via de eigen infra levert het games en andere online diensten. De Chinese overheid heeft moeite met online gaming. De jeugd moet worden beschermd tegen dat verwerpelijke tijdverdrijf. Omdat de partij en daarmee de overheid machtiger zijn dan bedrijven is het dus nu verboden online gaming te promoten op een manier die tot deze zomer heel gewoon was.

Met het verbod op reclame maken voor (bepaalde) games is ook geïntroduceerd het gebod dat games nog maar een paar uur per dag mogen worden aangeboden. Omdat het allemaal online games betreft is dat verbod ook heel makkelijk door te voeren. X uur per dag hebben gebruikers gewoon geen toegang meer tot dat deel van de Tencent cloud.

Omzet Tencent

Een dergelijke ingreep kost omzet. Tencent zag het afgelopen kwartaal de omzet (pdf) met drie procent toenemen. Minder dan in de acht voorliggende kwarten. Het aantal minderjarige gamers zou met 90 procent (!) zijn afgenomen. De juistheid van deze cijfers valt niet te controleren. Dat Beijing hier wel tevreden mee zal zijn mag duidelijk zijn.

Chinese toestanden lijken een ver van je bed show. Toch is wat Tencent en anderen daar overkomt een te volgen case. Iedereen die een business idee heeft maakte een plan voor de uitvoering daarvan. In het businessplan hoort ook een soort van risico analyse te zitten. Voor bijna elke marketeer is dat de hoofdmoot van de DESTEP analyse. Daarin staan “wat moet ik doen als…” issues opgesomd.

DESTEP

Ingrijpen van de overheid hoort een vast onderdeel van elke DESTEP analyse te zijn. In Nederland komt menig student, stagiair en ondernemer niet veel verder dan het benoemen van een verhoging van de kosten door meer of nieuwe belastingen. Een 100 procent verbod door de overheid neemt zo goed als niemand op. Dat is op zich ook wel begrijpelijk. Een horde, zoals in China, waarbij de toegang tot een product of dienst wordt belemmerd, komt hier ook zeer zelden voor. En toch zou juist voor vergelijkbare diensten de kans daarop wel eens groter kunnen zijn dan men zich realiseert.

Dat de Nederlandse of een andere EU overheid een afzetmarkt op slot gooit komt overigens al voor. Een andere Chinese speler weet dat alles van.

Share: