Tchibo – nog steeds opvallend met telefonie

Vraag een Nederlander waaraan hij denkt bij het horen van de naam Tchibo. Grote kans dat het antwoord luidt: koffie. Een kleinere groep zal zeggen: koffie en kleding. Stel die zelfde vraag aan een Duitser en het antwoord luidt: koffie, telefonie en nog veel meer.

Dat laatste is inderdaad het geval, waarbij de link met telefonie een bijzondere is. Tchibo is namelijk sinds jaar en dag wederverkoper van belminuten en ander spraakgerelateerde diensten. Voor de winkelketen met een waanzinnig sterke présence en naamsbekendheid in eigen land was dat vanaf het het begin af aan een groot succes. Niet eerder slaagde een bedrijf erin zo goed met een compleet niet passende dienst (wat heeft telefonie nu met koffie of thermo ondergoed te maken?) een nieuwe doelgroep aan te spreken en de verwachtingen van alle marktkenners te overtreffen.

Ik heb Tchibo als MVNO – de term bestond toen trouwens nog niet – dan ook vanaf dag 0 gevolgd. Zodra de eerste berichten doorsijpelden dat dit stond te gebeuren was het voor mij lezen, analyseren en doorgronden. Achterliggende gedachte was: is dit ook in Nederland te doen en wat kan mijn werkgever hier van leren. Circa 10 jaar laten is wel duidelijk dat er geen keten in Nederland is die dit heeft kunnen imiteren. Supermarkten en ook de Hema spelen MVNO, een vergelijkbaar succes voor de core business lijkt het echter nooit te zijn geworden.

Desondanks, of juist daarom, blijf ik Tchibo volgen. De berichten over de nieuwe eindejaarsactie zijn mij dan ook direct opgevallen. Ook hier kan ik weer enthousiast worden. Ik zie ook direct voor me hoe Nederlandse marketeers en boekhouders walgen bij dit aanbod. Tchibo biedt namelijk eenmalig een pakket voor spraak, sms en internet met een vaste looptijd van 12 maanden. Dat is niet uniek of opvallend. Waar het onderscheid zit is de contractconstructie: het is een prepaid aanbieding die de klant eenmalig €99,00 kost.

 

Ik vind dat mooi en slim. Je kunt zo als aanbieder nog snel voor het einde van het jaar het klantenbestand opkrikken (“Das Jahres-Paket ist ab sofort und bis zum 29. Dezember 2013 in allen
Tchibo Filialen oder im Internet unter www.tchibo.de/mobil erhältlich“). De klanten die je ermee strikt zijn kleine gebruikers, want per maand is het 200 belminuten, 200 sms en 300 MB dataverkeer. Alles daarboven wordt per minuut of MB los afgerekend, daar zit natuurlijk ook de catch, dat het aanbod extra rendabel moet maken. Maar zelfs zonder de extra inkomsten vermoed ik dat, met name door de zuinige gebruikers die het primair aanspreekt en de gebruikers die het als uitwijk optie zullen inzetten, de €99,00 meer dan kostendekkend is.

Wat ik dan weer niet goed kan inschatten is of dit pakket zal worden gekocht door de eindgebruikers of dat het iets is dat vooral als kerstgeschenk en eindejaarsgratificatie zal doorgaan. In dat laatste geval is de kans op wel betaald maar amper of nooit gebruikt trouwens nog groter. Daarmee zou Tchibo over 12 maanden lachend afscheid nemen van een groep slapende gebruikers en het circus moeiteloos nog eens kunnen starten.